12.8 C
София
петък, март 29, 2024
Начало България Парадокс: Много зъболекари, лошо дентално здраве

Парадокс: Много зъболекари, лошо дентално здраве

131

България е на едно от челните места в Европейския съюз по зъболекари на глава от населението. В същото време е на едно от последните по дентално здраве. Данните са на Българския стоматологичен съюз. 

За фотополимерна пломба се плаща между 40 и 120 лева, но може и да надхвърли 200 лева, научаваме от bTV. Протезата струва от 150 до 300 лева, а по-специализирано лечение цената може да надхвърли и 1000 лева.

Здравната каса покрива пломба и вадене на зъб. Пациентите имат право на 3 процедури и един профилактичен преглед годишно. Протеза се поема частично само за възрастни между 65 и 69 години.

Десислава учи сина си да не прекалява със сладкото и да си мие зъбите всеки ден.

4-годишният Даниел днес е на зъболекарския стол за пломба. За разлика от повечето си връстници не се страхува и даже твърди, че обича да ходи на зъболекар.

Д-р Йоцова иска да научи най-малките как да се грижат за зъбите си, за да не се налага да сядат на зъболекарския стол. Най-големите проблеми са лошата хигиена и вредната храна.

Процедурите, които се покриват от Касата, също не са достатъчни. За тях се изисква и допълнително заплащане.

„Касата дава възможност за 1 профилактичен преглед с намаление и 4 манипулации, което не е зле. Но е добре да има и повече”, заяви д-р Нели Йоцова.

От Зъболекарския съюз у нас установяват, че грижата, която полагаме за зъбите си, е крайно недостатъчна.

„Българинът не си мие зъбите и много обича сладката и мека храна, а той трябва да яде твърда храна, богата на белтъчини“, обясни д-р Николай Шарков.

Такива са впечатление и на студентите по дентална медицина:

„Българите имат малко над средното ниво на орална хигиена. Поддържат горе-долу добра хигиена след нашите препоръки”, каза Красимир Богданов.

Бъдещите си пациенти опитва да научи да мият зъбите си два пъти дневно и да търсят стоматолога навреме.

Въпреки че имаме богат избор от високо квалифицирани дентални специалисти, денталното здраве на българина е изключително лошо.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама