Учени откриха коралов риф край Италия

46

Учени откриха първия известен коралов риф край Италия – в Адриатическо море, близо гр. Монополи в Пулия, съобщи Сайънс алърт. Кораловият риф е доста необичаен. Дължината му е 2,5 км, а цветът му е по-мек. Това се дължи на вида му – изложен е на много по-малко светлина от нормалното. Подобни рифове са голяма рядкост, защото коралите трудно оцеляват без много светлина.

Рифът край Италия е на дълбочина около 35-50 м под повърхността. Изграден е от „несимбиотични мадрепорови корали“ – каменни корали, които се хранят с органична материя, плуваща във водата.

Там няма цветни водорасли, каквито използват коралите в Тихия океан. Рифът е и необичайно дебел в някои части – до 2 м. Това го прави много интересен за биолозите. „В началото на 90-те години на миналия век работех като морски биолог на Малдивите – каза ръководителят на изследването Джузепе Кориеро от университета „Алдо Моро“ в Бари, Италия. – Не съм и предполагал, че 30 години по-късно, че открия коралов риф на един хвърлей разстояние от къщата ми“. Екипът планира нови експедиции, за да установи докъде стига кораловият риф.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама