Терористът от Нова Зеландия обикалял забележителности у нас

103

Задържаният за терористичната атака в Нова Зеландия, при която в две джамии бяха убити 49 души, е бил в България през ноември миналата година.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след съвещание на спецслужбите, което беше свикано от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, съобщава dir.bg.

Както вече стана ясно, по време на атентата в Крайстчърч терористът е носил пълнители за автомати с надписи на сръбски език, част от които засягат и България. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците.

28-годишният австралиец Брентън Тарант е бил у нас в периода 9-15 ноември 2018 г. На 9 ноември пристигнал с полет от Дубай на летище София. На следващия ден наел автомобил и пътувал до исторически места, свързани с историята на Балканските страни и с битки с османската армия. Посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско.

На 15 ноември заминал за Букурещ, където отново наел кола и от румънска територия със самолет се придвижил до Унгария.

Цацаров уточни, че няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на Тарант на наша територия. Въпреки това ще се проверява възможността той да е осъществил връзки с паравоенни организации.

И добави, че атентаторът е посетил Балканския полуостров за първи път през 2016 г.

„За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. То е осъществено през Черна гора, преминато е през Босна и Херцеговина, и Хърватска. Тогава е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, каза той.

„И в момента продължават всички действия по изясняване на маршрути, места, на които той е отсядал. Това може да се каже на този етап. Постоянна е връзката с разследването, което се извършва на място в Нова Зеландия и Австралия“, добави главният прокурор.

Той поясни, че е осъществена връзка и с партньорите от САЩ, ОАЕ и Балкански държави.

„Няма данни престоят на нападателя в Нова Зеландия в България да е извън сферата на туризма“, допълни министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинга след съвещанието.

„Една от задачите е наистина да установим дали е имал контакти с български граждани и дали е имало лица, които са го съпровождали. Контратерористичният център работи от момента на извършване на това престъпление. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация с оглед развитие на разследването в Нова Зеландия, по отношение на личността на извършителите, евентуално ако има други лица, които те са установили. Да извършим проверка дали те са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия“, каза той.

Към момента нямаме новопостъпили данни за атентатора, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни, заяви още Маринов.

„Следим развитието. Важна е информацията, която идва от Нова Зеландия. Там колегите работят със самите лица. Всичко, което те ни изпратят като данни, ще го проверим и ще ви върнем информацията“, допълни той.

Външният министър Екатерина Захариева пък каза:

„Искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“.

Тя изтъкна, че сме пример за етническа толерантност и изрази съболезнования на семействата на жертвите в атентата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама