Шефът на Volkswagen се извини за нацистки гаф

53

Главният изпълнителен директор на Volkswagen се извини за това, че е използвал популяризиран от нацистите девиз, за да опише важността от повишаването на печалбите на групата.

По време на събитие на компанията тази седмица Херберт Дийс използва фразата Ebit macht frei, или „Печалбата те прави свободен“.

Тя наподобява лозунга Arbeit Macht Frei, или „Работата те прави свободен“, който е печално известен от входа на концентрационния лагер Аушвиц.

Ebit е често използвано съкращение от „печалба преди лихви и данъци“.

В свое изявление Дийс заяви, че съжалява за своя „определно неуместен подбор на думи „.

Той обясни, че е имал предвид свободата, която марките на VW имат, когато са в добро финансово състояние.

Дийс също така отчете и „специалната отговорност във връзка с Третия райх“, която неговата компания носи.

Volkswagen е основана през 1937 г. като част от визията на Адолф Хитлер да предостави възможност на германските семейства да се сдобият с първия си автомобил.

През Втората световна война базираната във Волфсбург компания е произвеждала превозни средства за германската армия, използвайки робския труд на над 15 000 души от намиращите се наблизо концентрационни лагери.

Въпреки че е популяризирана от нацистите, фразата Arbeit Macht Frei всъщност е заглавие на роман на немския писател националист Лоренц Дифенбах.

Политиците от Ваймарската република я използвали през 20-те години на миналия век, за да популяризират мерки, свързани със заетостта.

В отделно изявление от Volkswagen обявиха, че ще закрият 7 000 работни места, тъй като компанията насочва фокуса си към електромобилите, за чието производство са необходими по-малко работници.

По-рано през седмицата компанията отчете годишна печалба в размер на 12 млрд. евро, въпреки че изплаща големи компенсации във връзка със скандала с дизеловите емисии.

                                                        *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама