Мъж, заразявал жени със СПИН, отива в затвора

96

Италианец, заразен със СПИН и предал го на жени, с които е спал, бе осъден на 16 години и 8 месеца затвор. Той бе признат за виновен по обвинение в „съзнателно убийство“ и причиняване на сериозни травми, предаде италианската агенция АНСА.

35-годишният Клаудио Пинти чу присъдата си от съда в Анкона. Неговите адвокати обмислят дали да я обжалват. Пинти бе арестуван миналата година, след като една от жертвите му подаде сигнал срещу него в полицията. Друга от тях, за която се твърди, че му е била постоянната приятелка, почина през юни 2017 година.

Въпреки значителния напредък в борбата за живота на заразените през последните години болестта все още причинява смърт на стотици хиляди хора по света. Когато Пинти бе арестуван през 2018 г., полицията го описа като редовен посетител на сайтове за запознанства по интернет. Той е носител на вируса ХИВ от над 10 години и се предполага, че може да е заразил над 200 жени. За осъждането му обаче се оказаха достатъчни само два документирани случая.

През миналата година, отново в Италия, прокуратурата поиска затвор за Валентино Талуто, който е заподозрян за умишленото заразяване на близо 60 жени в период от пет години. В крайна сметка той бе осъден на 24 години затвор. Италианецът обяснявал на жертвите си, че бил алергичен към латекса – материала, от който се правят презервативите. Друг път пък показвал току-що направено фалшиво изследване на кръвта, от което се виждало, че той е напълно здрав и без никакви проблеми.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама