Българка в топ 5 на кулинарните фотографи в света (ВИДЕО)

blank

Нейните фотографии вдъхновяват бъдещи кулинари и бъдещи фотографи

Българка е сред най-добрите кулинарни фотографи в света. Ева Тонева успява да впечатли света с уменията си и да готви, и да снима. Тя е самоук талант както в кухнята, така и зад обектива.

История като холивудски филм. От прегорените яйца до топ 5 на най-добрите фотографи на храна в света. „За мен е любов – любов към храната и любов към фотографията“, каза кулинарният фотограф и стилист Ева Тонева пред камерата на „Събуди се“. А тайната й е проста. Вдъхновението идва от сърцето. В първата сцена героинята ни претърпява поражение в кухнята. Млада домакиня с незавиден опит зад печката не може да изпържи дори 2 яйца на мъжа си.

„Яйцата наистина бяха прегорени от мен. Една вечер трябваше да проготвя нещо на мъжа ми, не изчаках мазнината хубаво да се загрее и яйцата останаха в тигана“, заяви Тонева. Но провалът не я спъва – напротив. Вдъхновява я като всяка уважаваща себе си домакиня и се учи сама как да приготвя вкусна, домашна храна. „Съпругът ми е първият човек, който повярва в мен. Той закупи първият фотоапарат, с който и до ден днешен снимам“, каза кулинарният фотограф. Никога не си е и помисляла, че ще се запали по фотографията. Още в часовете по физика в родния Плевен е завладяна от

По-късно в Чехия, където живее със съпруга си и двете си деца, Ева хваща точилката и магията се случва. „Снимането на храна, и то приготвена от самия теб, е като пъзел. Всяко апетитно парче трябва да е на мястото е си. И не е просто красиво, но и вкусно“, казва тя. Един от вдъхновителите на Ева е Нир Адар. Когато вижда сладоледената му Айфелова кула, буквално губи съня и думите си. Не може да повярва, че чудото да снимаш истински сладолед е възможно. Опитва и сама. Да снимаш храна не е детска игра – има трикове, за които не подозирате. Само най-добрият фууд фотограф знае как да улови кадъра.

„Ако заснемем таратор в домашни условия, ще се види едно бяло петно. Има различни хитринки – за краставичката, чесънчето и орехчето“. Храната, която хваща окото на Ева, са десертите. Обожава да аранжира трюфели. Избягва чиниите, защото просто са й скучни. Извън малките тайни Ева е от фотографите, които приготвят и снимат истинска храна. Старание, въображение и много, много труд – това забелязват кулинарни и фотокритици в САЩ в кадрите на Ева. Неслучайно я определят за един от най-добрите кулинарни фотографи в света – номер 4.

Снимките й впечатляват хиляди хора по света – да готвят, да снимат или и двете – дори и да не могат. Ева е един от хората, които не виждаме, но без които рекламите по телевизията няма да са така апетитни. Нейните фотографии не просто грабват окото. Те вдъхновяват бъдещи кулинари и бъдещи фотографи.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама