Финландското правителство подаде оставка, провалили здравната реформа

43

Оставката е факт месеци преди да поемат председателството на ЕС

Правителството на Финландия подаде оставка след отказ от плановете по реформиране на здравната система, съобщи телевизия Yle, цитирани от trafficnews. Това стана ясно от съобщение на премиера на страната Юха Сипиля към президента Саули Ниинисте.

Държавният глава приел оставката на кабинета, с молба да изпълняват своите задължения до предприемането на мерки за избор на ново правителство. Оставката на правителството се случва месец преди парламентарните избори във Финландия, които ще се проведат на 14 април.

Сипиля заяви на прес конферения, че реформата на здравеопазването е била от най- важните задачи на правителството. Той отбеляза, че е „много разстроен“ от това, че не се е получило да се проведе, добавяйки, че действащият кабинет ще изпълнява функциите си до съставяне на ново правителство. „Лично аз взех решението за оставката“, подчерта Сипиля. Той изрази надежда, че финландските власти ще успеят да сформират нов кабинет до юли, когато страната ще поеме председателството на Европейския съюз.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама