Парламентът единодушно отхвърли ветото на президента

37

С пълното единодушие от присъстващите в залата народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ беше отхвърлено ветото на президента върху Изборния кодекс.

Гласуваха 154 депутати, а ветото беше отхвърлено със 100% от гласовете, съобщава NOVA.

Ветото обаче предизвика дебати в пленарната зала. Управляващите изтъкнаха, че БСП отсъства въпреки апела на президента Румен Радев да отидат в пленарна зала за дебатите.

ДПС пък са несъгласни, че с Изборния кодекс се нарушават граждански права. Те настояват да се обърне внимание на принципа на уседналост и възможността да се агитира на майчин език.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ако в парламента не бъде направено необходимото, той ще разчита президентът Румен Радев да атакува промените в КС.

„За нас решението на ГЕРБ да си смени посоката в Изборния кодекс не е изненада. Напротив, още нощта, в която го приехме, в парламентарната група си казахме, че този закон ще издържи най-много до недела”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Държавният глава е ярък представител на българската опозици”, заяви Георги Марков от ГЕРБ.

Във вторник и правната комисия в парламента отхвърли ветото, без нито един против или въздържал се. Това е 14-тото вето на президента, наложено върху промените в Изборния кодекс. Миналата седмица държавният глава върна текстовете заради високия праг на преференциите. Според Румен Радев в закона не са ясни и критериите за поетапно въвеждане на машинното гласуване. Президентът не се съгласи и с предложението избирателните комисии да приемат върнати от Върховния административен съд решения с обикновено мнозинство.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама