20.8 C
София
неделя, май 5, 2024
Начало България Защо пенсионерка от Мездра дари всичките си пари за паметник на Левски?(СНИМКИ)

Защо пенсионерка от Мездра дари всичките си пари за паметник на Левски?(СНИМКИ)

95
С Левски в сърцето: Какво накара жена от Мездра да дари спестяванията си?
Пенка Георгиева е превърнала дома си в музей на Апостола на свободата, разказва btv.
Пенка Георгиева  от Мездра, която е дарила всичките си спестявания от 10 хиляди лева  за паметник на Васил Левски, е превърнала дома си в музей на Апостола на свободата.
Снимка: btvnovinite.bg

В него Левски е навсякъде – гледа ни от портрет, нарисуван от приятелка, до него неизменно е Ботев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като стана сутрин, пак така – поглеждам портретите, после си се помоля и тръгвам пак за работа”, казва Пенка.

Първия си дарителски жест жената направила в зората на демокрацията. Дарила цялата си заплата за паметник на Горуня в родно му село Горна Кремена.

Снимка: btvnovinite.bg

Битката за паметник на Апостола в Мездра започва през 2012 г. Искала и в малкото градче да има място, отредено на великия българин. Спомня си, че тогава децата ѝ я поканили да отиде с тях на море, но тя отказала.

„Казвам: „Не, нямам пари”. И като се върнаха, аз вече бях решила, че всичко, което имам, го дарявам за тази кауза, до стотинка. Това съм спечелила с честен труд за 42 години трудов стаж. Това е всичко, което съм имала до стотинка. Нали знаете Апостола как казва: „Дела трябват, а не думи”, категорична е Пенка.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори голямата ѝ внучка Ива я подкрепила в начинанието.

„За Бабинден госпожата казала на децата да напишат нещо за бабите си и моята внучка ми посветила едно стихотворение. Моята баба е много добра, но си има тя мечта голяма, много трудно постижима, в града ни паметник на Левски да има, та всяка година цветята пред него да са стотина”, споделя Пенка.

Казва, че на Дякона сме длъжни и днес.

„За тази отчетност, която записва до стотинка в тефтерчето си, а ние сега ги  пилеем за какво ли не и не даваме точен отчет за сметките, а във всеки кабинет виси портрета на Апостола, но зад гърба им. Аз казвам –  там, отпред, да го гледат. Да бъдем единни, да работим за майка

България, децата ни да останат в България и да работят за нейния велик и достоен български народ”, допълва жената.

Снимка: btvnovinite.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама