32-годишна жена, която плете терлици с крака, завърши 9-и клас

719

Като малка майка ѝ я носела на гръб до училището в село Стърница, после нямало кой да ѝ преподава вкъщи.

Дори и да получи средно образование, младата жена едва ли ще намери работа в
обезлюдените Родопи, но така се чувства жива и полезна

Ася Кьорова от родопското село Стърница, която е с 95,25% инвалидност, но плете с помощта на краката си терлици и ги подарява, се е записала да учи и вече завърши девети клас, пише „24 часа“.

“Когато има сесия, 15 дни ме карат с кола до село Баните. Разстоянието е 20 км. Търся различни хора – едни да ме заведат, други да ме върнат, за да не съм в тежест на едни и същи”, казва 32-годишната Ася.

Тя решила да продължи образованието си, въпреки че няма големи шансове за работа. Нито в селото й, нито в общинския център има работа за хора с увреждания.
Учи в самостоятелна форма на обучение. Според правилника на средно училище Христо Ботев” изпитите са в две сесии, а ако не ги вземе, се насрочва трета.
„Ася се справи много добре с изпитите за 9-и клас. Тя е пример за силата на човешкия дух да преодолява трудности и да постига целите си”, казва директорът Пенчо Токучев.

Училището й осигурило достъп, а учители са готови да я консултират, ако пожелае. Повечето изпити са писмени.

„Най-добре съм по литература, математиката ме затруднява повечко“, признава тя.

По разбираеми причини е освободена от физическо.

Ася е била напълно здраво дете, но на 4 г. по време на партиен митинг в селото паднала от стена, висока около метър и половина. Постъпила в болницата в Смолян в кома. Лекарите установили голяма линеарна фрактура в дясната област на тялото около корема й. Имала е тежка компресия на мозъка.
Смолянските лекари се консултирали с колеги от Пловдив. Така се разбира, че Ася има контузия и на мозъчния ствол и черепни наранявания. По-късно ТЕЛК се произнася за пожизнената й инвалидност и нуждата от постоянна грижа на външен човек.

За нея се грижела баоа й, тъй като майка й трябвало да ходи на работа. Още тогава Ася сяда в инвалидна количка.

До 4-и клас майка й я носела всяка сутрин на гръб до училището. След като понаедряла и нямало как да я мъкне, идвал учител в дома им, за да й преподава. Така завършила основно образование. Тогава обяснили на Ася. която чете и пише отлично, че няма свободни учители, за да ходят в къщата й.

Освен че е сред най-възрастните ученици в 9-и клас, Ася ще е и човекът в родната образователна система, който посещава училище с толкова висока степен на инвалидност. Преди десетина години друг ученик с ТЕЛК завършил успешно средното си образование, но той бил с много по-ниска степен на инвалидност.

„Дори и да не си намеря работа, училището ме разсейва. Срещам се с нови хора по изпитите. Иначе си уча вкъщи. Училището ми осигурява учебници и помощ в подготовката по различните предмети. Сега се подготвям с материала за 10-и клас и ще се явявам на изпити през юни. Малко ми е трудничко, защото съм позабравила някои неща, минали са цели 18 г., откакто съм ходила на училище“, разказва тя.

Най-трудният период в живота й бил, когато завършила основното училище и съучениците й заминали да продължат образованието си, а тя останала самотна в къщата си като заточеница.

Единствената ми утеха бе да гледам света през прозореца. Нямаше интернет, фейсбук, имаше няколко книжки вкъщи, които почти знаех наизуст“, спомня си тя.
Чакала с дни някой да се появи на прага и да си побъбри. Започнала да плете, учила се цяла година с идеята да е полезна с нещо. Лявата й ръка обаче е изкривена и почти неподвижна.

Затова слага едната кука между бедрата си за опора и с дясната ръка върти преждата около другата. Така се изплита терликът.

Не може обаче да се справя с плетива, за които е нужен обръч – за тях трябва и двете й ръце да са здрави. Модели избира по интернет. Готовите плетива подарява на съселяни и приятели.

От 13-годишна имала рингова инвалидна количка, която обаче не ползвала, понеже трябват две здрави ръце да се задвижват колелата, а и няма достъп до до дома й.

Преди 7 г. “24 часа:; първи разказа историята й. Поводът за срещата ни бе измама на зъболекарка. която прибрала авансово пари от хората в Давидково, Стърница. Загражден и Дебеляново, после затворила кабинета си в Давидково, без да им оправи зъбите.

Сред измамените бяха Ася и баща й

Юри, който също е инвалид с над 90%. Стоматоложката Венета Начкова бе прибрала авансово 300 лева от Ася, дълго пилила зъбите й, извадила 5 от тях и я оставила с празна уста за повече от две години. Заради небрежността инвалидизираната жена получила гангрени и припадъци. След разгласата на историята й смоля нека зъболекарка я настани в къщата си за повече от месец и й постави модерни протези напълно безплатно.

Тогава районната прокуратура образува досъдебно производство за измамата и д-р Начкова върна парите на пациентите си.

По онова време по инициатива на трима журналисти от Смолян Ася получи
акумулаторна количка, за която е мечтала цял живот.

Журналистите помагат на неподвижната жена да се попълнят и внесат документите и посредничат между нея и социалните служби. Майка й Дафина казва, че като видяла колко документи и разправии имало за обикновената количка, когато е била малка, се отказала да настоява за електрическа.

След представяне на становище на ЛКК за уврежданията й, няколко експертизи и заключение на психиатър, че жената е психически годна да управлява електрическа количка и че тя има право на такава, държавата отпусна 3019 лв.

Журналистите връчиха лично количката на Ася. Оказа се обаче, че и с новата придобивка тя няма как да излиза от дома си заради урвата, на която е къщата й. Тогава по настояване на журналистите и съседите община Баните разпореди да се направи достъпно разстоянието от къщата на Ася до улицата в селото. Бетонираната пътека е около 80 метра.

Прекрасно е, че мога да се придвижвам с количката, но все по-малко има какво да видя на центъра на Стърница – хората избягаха’, казва тя. Селцето е в края на Смолянска област, няма никава работа, топи се всяка година и обезлюдява. Ася е един от най-младите му жители.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама