Тръгва инициатива за спасяване на сградите – паметници на културата, викат на помощ ЕК

119

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство потърси помощ от европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич за решаване на проблемите с продължаващото с десетилетия тревожно състояние на сградите – паметници на културата, в България.

В писмо до еврокомисаря, с копие до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов, Столичната община и медии, от неправителствената организация призовават: „Помогнете да бъде съхранено това толкова важно за културата и историята на България и Европа материално наследство и да бъде запазено за бъдещите поколения. Помогнете да се сложи началото на спазване и прилагане разпоредбите на закона, както във всяка друга европейска държава.“

Според Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство, „Никъде другаде в Европа културата и историята не се заличават така системно и безнаказано, както в България. Няма санкция нито от обществото, нито от институциите“.

Организацията отбелязва, че стотици сгради в България, построени в началото на 20 век, са застрашени от унищожение. „Пожарите са най-често прилаганото средство за бързо ликвидиране на сградите – горят емблематични тютюневи складове в стил сецесион, царски конюшни – близнаци на царските конюшни в европейските градове, които сега са превърнати в световноизвестни музеи и галерии“, допълват от арганизацията.

В писмото са цитирани два конкретни случая за сгради, проектирани от арх. Никола Лазаров, които се намират в централната част на София и които са заплашени от разрушаване.

Първата сграда се намира в близост до Народния театър в София, на ул. „Кузман Шапкарев“ 3. Според експертите на организацията, сградата е в перфектно състояние, но в най-скоро време предстои да бъде разрушена, за да се построи на нейно място 8-етажна офис сграда. Застрашената архитектурна и историческа забележителност е построена през първата половина на 20 век. „Възниква въпросът защо е допуснато да се разреши събарянето на този архитектурен шедьовър, който трябва да бъде пазен, поддържан и показван не само на българите, но и на туристи от цял свят“, питат от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Втората цитирана в писмото сграда е проектирана също от арх. Никола Лазаров през 1909 г. за видния български търговец Никола Гешов. Неговият баща – Иван Стефанов Гешов, е един от първите български дипломати – дипломатически агент на княз Александър Батенберг в Париж, Виена, Цариград и Берлин, както и братовчед на големия български държавник, финансист и филантроп Иван Евстатиев Гешов. Сградата се намира в централната част на столицата, на голям булевард, и от години е оставена от собствениците си, също строителни предприемачи, да се саморазрушава. От 2003 г. сградата е с демонтиран покрив, отворени прозорци и подложена на дъждове и снегове, пишат в писмото си от организацията.

Според тях, в България не се спазва Европейската конвенция за опазване на културно-историческото наследство, ратифицирана от страната ни през 1991 г.

От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство
призовават за „спешни, незабавни и ефективни действия за промяна на тази трагична ситуация“. От организацията настояват за спешно прилагане на българския Закон за защита на културното наследство в частта му за защита на историческите сгради, задължително прилагане разпоредбите на Европейската конвенция за защита на културно – историческото наследство, в България да бъдат изпратени европейски специалисти, които да констатират и документират състоянието на сградите, за ревизия на актовете, с които е занижен или свален статутът на защитени исторически сгради на територията на цяла България за последните три десетилетия, както и да бъде направена спешна дигитализация на хартиения архив на Националния институт за недвижимо културно наследство с участието и под наблюдението на специалисти от ЕС, за да бъдат предотвратени евентуални злоупотреби с документи и унищожаване на информация.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама