Адвокати: Започваме гладна стачка

53
Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват задължения да даваме конфиденциална информация на прокуратурата.” Това заяви адвокатът Петромир Кънчев на пресконференция в БТА по повод протестите на юристи за свободна и независима адвокатура.
Адвокатите ще организират национална стачка на гилдията с искане за оставка на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), информира frognews.bg.

По предложенията за промяна в Закона за адвокатурата не са предприети действия от страна на ВАдС, затова юристите ще продължат да настояват за ремонт на текстовете, както и за реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и защита на адвокатската дейност. От гилдията се обявиха и за промяна на Закона за мерки срещу изпиране на пари и правилника за неговото прилагане.

Като „абсолютна подигравка с всичките 14 000 делегати“ Кънчев квалифицира общото събрание на ВАдС, което се проведе вчера, уточни Нюз. бг.

Адвокат Велислав Величков критикува, че събранието е „като партиен конгрес на БКП до 1989 година като стилистика и реторика“. Съмняваме се, че адвокатурата е изгубила първоначалната инерция на свобода. ВАдС се държи като политбюро на адвокатурата, допълни той. Предложенията на над 30 делегати от страната не са били подложени на гласуване. Нарушават се правата на адвокатите за сметка на добрия разговор с управляващите, изрази мнение Величков.

Той допълни, че вчера не са били взети решения нито по нарушените адвокатски права като претърсвания и изземвания, нито по конкретните мерки срещу нарушаване на адвокатската тайна. ВАдС работи против интересите на адвокатурата. По думите на Величков взети на предишно общо събрание на ВАдС решения, са били отменени от органа в разрез със закона.

Този орган деформира волята на колегиите от страната и на адвокатските съвети.

„15 души вегетират на гърба на 14 000 адвокати“, възмути се Величков.

Според адвокат Борислав Вълчев, който е съставил законопроект за изменение на текстове от Закона за адвокатурата и депозиран във ВАдС, той е бил отхвърлен от ВАдС. По думите му след като органът не предприема действия, адвокатите са взели нещата в свои ръце. „Никой не ни обяснява какво се случва с този законопроект“, каза Вълчев.

Промените в текстовете включват дефиниране на адвокатската дейност, защита на адвокатския труд, реформа на висшите органи на адвокатурата и реформа в избора на висшите органи на адвокатурата.

„Ние не искаме да вземем хляба на другите юридически професии, нито искаме да водим гражданите с нас за ръчичка по различните служби“, поясни адвокат Вълчев.

Органи на адвокатските колегии се избират с пълномощни, а избирателното право винаги трябва да бъде пряко и лично, категорични бяха от гилдията в искането си за електронно гласуване за избор на висши органи на адвокатурата у нас.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама