Спортист №1 на България попадна в японски „Биг Брадър“

303

Спортист №1 на България за 2018 г. Тайбе Юсеин ще живее цял месец като в тв риалитито „Биг Брадър“.

От началото на седмицата екип на Японската национална телевизия е у нас, за да заснеме филм за световната и европейска шампионка по борба по пътя ѝ към олимпийските игри в Токио 2020, пише „Монитор“.

Гостите ще останат в България близо месец, а продукцията ще бъде излъчена в началото на април. Японците от няколко дни са на лагера на женския ни национален отбор в Благоевград, а в края на месеца ще са в Русе, където Тайбе и останалите ни състезателки ще участват в международния турнир „Дан Колов – Никола Петров“. Екипът ще посети и родното село на Юсеин – Мъдрево, за да заснеме при какви условия е отраснала шампионката.

„За щастие Тайбе не се е възгордяла от постоянното тв присъствие, тренира усилено, знае си целите и ги гони“, коментира ситуацията националният селекционер на жените Петър Касабов. Самият той пристигна на днешната пресконференция като филмова звезда, следван неотлъчно от камерите и опасан с микрофони на японската телевизия.

Треньор №1 на България за 2018-а ще разчита на 11 състезателки в предстоящия от 28 февруари до 3 март турнир в Русе, който ще носи и точки за световната ранглиста при жените и в свободния стил при мъжете. Повторен дебют на международната сцена в борбата след 2010 г. ще направи петкратна световна и 9-кратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова, която през януари навърши 31 г.

„Ще се опитаме да я „внедрим“ в борбата. Тя е невероятен спортист. Иска ми се да пробудим младите ни състезатели, като гледат как тренира, как се влага в това, което прави“, каза за нея Касабов.

Иво Ангелов и Николай Байряков ще пропуснат надпреварата при класиците. Първият ще бъде съхранен за предстоящите европейски игри в Минск и световно първенство в Астана, а вторият ще отсъства поне 2 месеца заради операция на менискус. Наставникът Армен Назарян ще разчита на 15 борци в класическия стил, сред които Даниел Александров (77 кг), Кирил Милов (97) и Айк Мнацаканян (72).

Дебют пред българска публика ще направи дагестанецът с наш паспорт Ахмед Магамаев, а в свободния стил ще се борят общо 12 национали.

Рекордните над 530 борци от 43 държави ще излязат в „Арена Монбат“ в Русе, като финалните срещи и в трите стила ще се предават директно по БНТ 3.

Състави на българските отбори за турнира „Дан Колов – Никола Петров“:
Класически стил:
55 кг: Недялко Петров, Александър Мирчев
60 кг: Августин Спасов, Андрей Георгиев
63 кг: Мартин Велев
67 кг: Свилен Костадинов, Константин Стас
72 кг: Айк Мнацаканян, Дейвид Димитров, Теодор Домозинов
77 кг: Даниел Александров
82 кг: Росиан Дермански
97 кг: Кирил Милов, Симеон Станкович
130 кг: Милослав Методиев

Свободен стил:
57 кг: Георги Вангелов
61 кг: Стефан Иванов
65 кг: Владимир Дубов, Димитър Иванов
74 кг: Мирослав Киров, Али-Паша Умаропашаев, Мохамед Бакър
79 кг: Енгин Исмаил, Мирослав Христов
86 кг: Ахмед Магамаев, Светослав Димитров
97 кг: Николай Щерев

Жени:
50 кг: Елица Янкова, Ивана Димитрова
53 кг: Раймял Зиберова
55 кг: Евелина Николова
57 кг: Мими Христова, Биляна Дудова
62 кг: Тайбе Юсеин
65 кг: Джанан Манолова, Виктория Бобева
68 кг: София Георгиева
76 кг: Мария Оряшкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама