Китай затвори Еверест заради боклуци

85

Китай е затворил базовия лагер от своята страна на връх Еверест за посетители, които нямат разрешителни за катерене, пишат световните медии. 

Властите са прибягнали до необичайната стъпка, за да се справят с нарастващия проблем с отпадъците на мястото.

Забраната означава, че туристите могат да стигнат само до манастир малко под нивото на базовия лагер, който се намира на 5 200 м.

Повечето хора посещават планината от южната страна, която се намира в Непал, но през последните години броят на посетителите нараства все повече от китайската страна на Еверест, пише Монитор.

Китайският базов лагер, разположен в Тибет, е популярен, тъй като е достъпен с кола, докато до базовия лагер в Непал може да се стигне само с катерене, продължаващо почти две седмици.

На най-високия връх в света от години се отчита увеличаване на боклука, след като броят на посетителите нараства.

Китайската асоциация по алпинизъм уточнява, че 40 000 души са посетили нейния базов лагер през 2015 г., последната година, от която има данни. Рекордните 45 000 посетиха базовия лагер в Непал през 2016-2017 г. според Министерството на опазването на горите и почвите на страната.

Алпинистите, които имат разрешение да изкачат върха, който се извисява на 8848 м, ще могат да използват по-високия лагер.

През януари властите обявиха, че ще ограничават броя на разрешителните за катерене до 300 броя годишно.

В него се посочваше, че три операции по почистване през миналата пролет са събрали 8 тона отпадъци, включително човешки изпражнения и екипировка, която алпинистите са оставили горе.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама