Ето кой грабна златните грамофончета тази година

81

Рапът отбеляза исторически пробив на провелите се снощи в Лос Анджелис 61-ви награди „Грами“ – песента в този стил This is America на Чайлдиш Гамбино, посветена на полицейската бруталност и расизма, спечели наградите за запис и песен на годината, с което се превърна в първият рап хит, победил претендените си наведнъж и в двете категории, отбелязва „Ройтерс“.

Изпълнителят, чието истинско име е Доналд Глоувър, обаче не присъства на церемонията.

За сметка на това изненадващо на нея се появи бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, която в откриващата част на шоуто се присъедини към Лейди Гага, Алиша Кийс, Дженифър Лопес и Джада Пинкет Смит, за да говори за силата на музиката.

„От записите на „Мотаун“, които си носех в южната част на Чикаго, до песни като Who Run the World, които ме зареждаха през изминалото десетилетие, музиката винаги ми е помага да раказвам история“, заяви Обама пред публиката. С появата си тя подсили изявеното женско присъствие на сцената, както и сред номинираните и победителите тази година.

Водена от Алиша Кийс, церемонията включваше изяви на Лейди Гага, Карди Би, Дженифър Лопес, Даяна Рос, Камила Кабело, Доли Партън, Майли Сайръс, Жанел Моне и Кейти Пери, както и изпълнение в чест на покойната Арета Франклин.

Най-голямото отличие за албум на годината отиде при кънтри звездата Кейси Мъсгрейвс за Golden Hour. „Не бих имала нищо без песните. Всичко е за песните“, заяви от сцената певицата, която си тръгна с общо три статуетки.

С толкова към дома потегли и Лейди Гага. Две от наградите бяха за песента й с Брадли Купър Shallow от филма „Роди се звезда“, която бе отличена като най-добрата песен, написана за визуална медия и за най-добър поп дует или групово изпълнение.

Рап певицата Карди Би, която изпълни песента си Money, взе своята първа статуетка за най-добър рап албум за записа Invasion of Privacy. Нюйоркчанката изглеждаше непитично въодушевена от отличието си, отбелязва агенцията.

Дуа Липа бе определена като най-добрия нов изпълнител, а канадският рапър Дрейк излезе на сцената, за да приеме наградата си за най-добра рап песен за God’s Plan. Изпълнителят, определян като най-стриймвания певец на 2018 г., се обърна към колегите си с апела да не се страхуват да печелят награди.

Очакваше се, че и той, подобно на Чайлдиш Гамбино и Кендрик Ламар, няма да присъства лично на церемонията в явен знак на протест към това, че рап песни със социално изострени послания обикновено губят съревнованието за сметка на поп или R&B парчетата на най-големите награди в музикалната индустрия.

В раздела съвременна поп музика бяха отличени още Ариана Гранде и кънтри певецът Уили Нелсън.

Оказа се и че президентското присъствие на наградите „Грами“ не се изчерпва само с Мишел Обама. Бившият президент на САЩ Джими Картър стана трикратен носител на наградата, след като през 2007, 2016 и тази година печели наградата в категорията за най-добър говорен албум. През 2018 г. отличието му е за записа „Вяра – пътуване за всички“.

Сред отличените бе и актьорът, носител на „Тони“ и „Еми“, Хю Джакмън за най-добра саундтрак компилация за визуална медия за филма „Най-великия шоумен“.

Изпълнителят Бек (Beck) взе наградата за най-добър албум с алтернативна музика.

Крис Корнел, покойният лидер на гръндж движението с групата „Саундгардън“, получи посмъртно награда „Грами“ в раздела рок музика. Композицията When Bad Does Good на Корнел победи в категорията най-добро рок изпълнение.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама