Дават общински жилища на ромите от Войводиново? (ВИДЕО)

126

Започналата със скандал среща между ромите от село Войводиново с жителите на селото в присъствието на кметове, полиция и социални служби, завърши с консенсус. На ромите щели да им бъдат дадени общински жилища.

Това решили при закрити врати страните в спора къде да отидат многодетните цигански семейства, които доброволно напуснаха селото след 6 януари, научаваме от Монитор.

Тогава двамата братя Пакетови пребиха насред селото без причина и с изключителна жестокост командос, който едва оцеля. Бруталността на нападението им вдигна на протест местните жители, които и до момента са категорични, че не желаят ромите да се върнат в построените си върху общинска земя незаконни къщи.

„Консенсусът, до който стигнахме, е, че поисках помощ от държавата и я получих в лицето на зам.-областния управител Петър Петров. Ще имаме среща с областния управител Здравко Димитров, за да намерим социални жилища, тъй като община „Марица” не разполага с такива”, заяви след срещата кметът на общината Димитър Иванов. По думите му незаконните им къщи на така наречения „горещ” терен са с изпочупени прозорци и врати, нямат ток и вода, заради което не са годни за обитаване.

„Не е редно хората да ги оставим на улицата. Затова ще бъдат настанени в социални жилища. Къде ще бъдат те, ще помолим да каже областния управител. Общината ни не разполага с подобен тип жилища и се надявам, че държавата ще ни помогне”, каза Иванов. На ул. „Победа” в селото има регистрирани около 50 човека. Останалите роми имат регистрация в други домове във Войводиново и по техните случаи ще бъде извършена проверка. В проверката ще участват общинските власти, социалните служби, полицията и представители на Регионалното управление на образованието.

Кметът на община „Марица” уточни, че който от ромите иска общинско социално жилище, трябва да отиде в администрацията и да си подаде молба. По време на срещата присъстваха двамата мъже от „Столипиново”, които преди дни се представиха, че са от Българския хелзинкски комитет. Сандо Бошнаков и колегата му Асенов се оказа, че са представители на фондация „Рома” от квартал „Столипиново”.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама