Китай се готви за посрещането на Годината на глигана

45

Китай се готви за посрещането на лунната Нова година следващата седмица. Най-големият и важен празник в страната събира семейства и приятели да похапнат, разговарят и отпочинат.
Новата година в Китай започва на различна дата, тъй като се определя от местния лунен календар, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тази година, която ще премине под знака на Земния глиган (свиня) според китайския зодиак, започва на 5 февруари.
През празничния период се очаква „треска за пътуване“ – милиони китайци ще прекосят страната със самолет, влак или автомобил, за да бъдат с близките си. Предвижда се общият брой на пътуванията из Китай да е около 3 милиарда.
Как посрещат Новата година китайците?
В навечерието на Новата година семействата се събират за празнични пиршества и игри. Младите хора получават подаръчета за късмет – червени пликчета с пари. В по-съвременния вариант на традицията членове на семейства и приятели си разменят виртуални червени пликчета
Честванията за Новата година трябва да са шумни. Обикновено китайците денонощно палят фойерверки, за да подплашат „старото чудовище“ – животното, под знака на което е преминала предходната година. Миналата година в някои от най-големите градове на Китай, сред които столицата Пекин и Шанхай, фойерверките бяха забранени.
Поднасяните на трапезата новогодишни блюда варират според региона. За северната част на Китай например са характерни кнедлите. В района на Шанхай хората се стремят към максимално кулинарно разнообразие, за да привлекат благосъстояние.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама