Над 90 000 българи трябва да си извадят нови паспорти

158

Над 90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Brexit.

Според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, пише „Монитор“.

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост, но ако си издадат международен паспорт. По данни на външното ни министерство само за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за самоличност е бил 451. За сравнение през декември 2018 г. броят им е бил 144 от общо 407 документа за самоличност.

Преди седмица британското правителство пусна в действие мобилно приложение, чрез което граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Брекзит. Така ще могат да продължат да работят и/или да получават социални помощи, когато Великобритания излезе от общността. Чрез мобилното приложение потребителите ще могат да направят снимка на биометричния си паспорт и на лицето си, за да потвърдят своята самоличност. След това ще бъдат насочени към сайт, за да дадат адреса си и могат да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние, за да се потвърди адресът им.

Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. Тежка присъда може да доведе до отхвърляне на заявлението. Именно заради това има и наплив от българи в консулската ни служба за издаване на нови документи.

Днес правителството прие план за действие при Брекзит без сделка. Според официалната информация по-важните неотложни действия, за да се помогне на нашите граждани, са подсилване на службата ни в Лондон с още двама консулски служители и информационни дни за живеещите на Великобритания български граждани. Освен това посолството ни Лондон ще предоставя и всекидневни консултации на българските граждани в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на „уседналост“.

В шотланддската столица Единбург държавата ни ще открие нова консулска служба във втората половина на годината. Румънците също откриват подобен офис, за да помогнат на гражданите си в страната, научи „Монитор“ от български дипломати.

Ако Великобритания излезе от ЕС, се очаква правното сътрудничество между двете страни за арести и екстрадиция на бандити да се затрудни. Това може да стане, ако европейската заповед за арест отпадне като правен ангажимент между Обединеното кралство и България. За целта в спешен порядък ще има консултации между МВР, главния прокурор, външното и правосъдното министерство, става ясно от плана за действие на държавата ни при Брекзит без споразумение.

Експертите, които са го изготвили, се опасяват че вече започнали наказателни дела в сферата на международно сътрудничество, може да се провалят. Това се отнася и за издирваните и все още незаловени български и британски престъпници на територията на двете страни. В Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР ще бъдат назначени нови служители с цел анализ и реакция при кризисни реакции и обмен на полицейска информация по каналите на Интерпол.

Служители от всички ведомства и агенции ще участват в обучения, семинари у нас и във Великобритания, на които ще бъдат обсъждани последствията от Brexit, става ясно още от плана за действия. На уеб страниците на външно и правосъдното министерство ще има обособен раздел, посветен на Брекзит, с линкове към електронни страници с повече информация за гражданите.

Британските фирми, регистрирани у нас, ще получават информация за последиците от Brexit от Агенцията по вписванията в сътрудничество с работодателствите организации – Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Туристическото министерство също ще се активизира, като състави уебстраница, свързана с промените в областта на туризма след Брекзит. Предвидено е министерството на Николина Ангелкова да подготви и кампании за българския туристически бранш на регионално ниво. Средства ще бъдат отделени за маркетингови кампании на територията на България и ОК относно възможностите за туристически посещения, е записано в подробния план.

Великобритания трябва да напусне Евросъюза на 29 март. Към момента договорената от британския премиер Тереза Мей сделката не събра подкрепа в британския парламент и все не се изключва Лондон да напусне без споразумение, въпреки гласуваното във вторник решение за сделка с Брюксел. Подобен сценарий ще хвърли и ЕС, и Великобритания в хаос и ще затрудни двустранните отношения. Въпреки това всички страни вече се готвят за него. Тереза Мей все още полага усилия за предоговаряне на спорните точки, така че депутатите да подкрепят споразумението с ЕС.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама