Предлагат 16 април да стане официален празник

222

Инициативният комитет за отбелязването на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция предлага денят на подписването на документа – 16 април, да стане официален празник.

Това обяви кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде „Фокус“.

Предложението ще бъде внесено за гласуване в парламента от народните представители от Великотърновски многомандатен регион. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че няма как 16 април да бъде обявен за неучебен и неработен ден от тази година, тъй като предложението трябва да бъде входирано и съответно прието.

Второто предложение на инициативния комитет е Велико Търново да бъде номинирано за историческа и духовна столица на България. Кметът инж. Даниел Панов припомни, че от Търново Асеневци са управлявали Втората българска държава 208 години. За този период България се превръща във велика сила и има освен политическо и военно влияние, също така църковно такова в православния християнски свят. След Освобождението от турско робство Търново е считан за вечната столица на България. Тук е поставено началото на Третата българска държава.

Приета е първата конституция и е обявена Независимостта на България. „Това предложение не е местен патриотизъм. Велико Търново и всички великотърновци го заслужава. Ние българите тачим нашата история и се гордеем с нашите предци. Този статут ще бъде почит към нашите предци, които са направили всичко онова и са градили, а ние трябва да продължим техните дела“, каза още инж. Даниел Панов

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама