Румен Радев поиска смяна на политическата система (ВИДЕО)

331

Президентът Румен Радев формира Съвет за стратегическо развитие на България.

По време на пресконференцията си за 2 години от встъпване в длъжност той обяви, че в структурата ще участват „интелектуалци и специалисти“, които ще представят „алтернативи на социалния блокаж, на икономическия и идеен застой, пише dir.bg.

Държавният глава съобщи новината, след като в словото си преди това разкритикува тежко управлението на страната. Той мина през всички теми, които предизвикаха напрежение между него и правителството през първите 2 години на мандата – от многобройните случаи на наложено вето до избора на нови изтребители. Румен Радев изрази опасения за загуба на национален суверенитет, отдалечаване „дори от Копенхагенските критерии за приемане в Европейския съюз“ и се възмути от това, че „икономическият растеж е сред най-ниските в Източна Европа“, като това „стабилно ни закотвя на дъното“.

„В два от случаите, в които наложих вето, Народното събрание тихомълком оттегли това, което искаше да приеме, което ме кара да вярвам, че подходът е правилен. Броят на наложени вета (общо 7 тази година) не е от значение, важен е инструментът като подход.“

Това изтъкна като основна теза в отчета си за две години като президент държавният глава Румен Радев, според който „България се намира в критичен момент от своето развитие“.

Ако не извършим радикална промяна на политическата среда и политическата система, сме обречени, предупреди Радев, защото съществува омагьосан, затворен кръг.

Според него механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени – какви пари харчат политиците, имат ли свързани лица, какви са имотите им и активите им в България и чужбина. Безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите, заяви Радев и отправи апел към правоохранителните органи (КПКОНПИ, МВР, прокуратура) „да навлязат в старателно отбягвания кръг на властта“. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките на закона, предупреди държавният глава. Който иска да управлява, трябва да посочи високообразовани и компетентни хора – ако партиите искат да се видят на политическия хоризонт, трябва да се чистят от некомпетентни кадри с властови амбиции, е тезата на Радев.

По думите на президента, натрупването на негативни фактори извежда необходимост от отговорни и идейни хора, които да заслужат властта. Така дойде моментът, в който Румен Радев оповести новината:

„Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани и почтени хора. Заради това формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни.“

Очаква се в близките дни да стане ясно дали в състава на въпросните високообразовани и почтени хора влизат интелектуалците, които неотдавна формираха сдружение „Единение“. Под председателството на академик Стефан Воденичаров, през ноември миналата година група учени, интелектуалци, общественици и бизнесмени се събраха в Народния театър, за да обсъдят стратегия за бъдещето на България. Участието на фигури като историка акад. Георги Марков, писателя акад. Антон Дончев, математика акад. Благовест Сендов и други популярни личности, които нееднократно са изразявали симпатии към Румен Радев, предизвика вълна от спекулации за подготвяно създаване на т.нар. „президентска партия“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама