10.8 C
София
сряда, април 24, 2024
Начало Любопитно Огромна черна дупка се движи към Земята със 110 км в секунда

Огромна черна дупка се движи към Земята със 110 км в секунда

541

В космоса има свръхмасивна черна дупка с тежестта на милиони слънца като нашето, която при това се движи към Земята с невъобразима скорост – 110 километра в секунда, информира Pixelmedia.bg.

Този космически звяр се намира в центъра на галактика Андромеда, която се носи към нашата галактика Млечен път и се очаква да се сблъска с нея след около 4 милиарда години.

В случай че не знаете, в центъра на повечето галактики има подобни свръхмасивни черни дупки. Те представляват черни дупки с огромни размери и маса, равняваща се на милиони звезди като нашето слънце. А според някои учени тези гигантски гравитационни аномалии са отговорни и за създаването на галактиките и техните звезди.

В нашия Млечен път също има подобен гигант, който се намира по посока на съзвездието Стрелец, на 26 хиляди светлинни години от нашата звездна система. Когато нашата галактика се сблъска с Андромеда, двете свръхмасивни черни дупки вероятно ще погълнат огромно количество звезди и друга материя, включително и нашата планета.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама