Екологична катастрофа в Бразилия: Кални реки пометоха стотици

93
снимка frognews

Най-малко 200 души са в неизвестност, а 50 са потвърдените жертви в най-тежката екологична катастрофа в най-новата история на Бразилия.

Поне 9 загинали и над 300 изчезнали след рухването на стена на хвостохранилище в Бразилия (видео)

В петък в щата Минас Жерайс се срути стена на хвостохранилище – част от съоръжение, поддържано от една от най-големите минни компании в света – Vale S.A. Това предизвика вълна от свличащи се скални отпадъци от желязната руда.

Инцидентът станал докато голяма част от работниците в желязната мина, към която е хвостохранилището, обядвали, пише frognews.

Много хора са били блокирани в района от потоците от отпадъчни материали.

Частично засегнато е и селище до град Брумадиньо, в което населението бе предупредено да напусне ниско разположените части.

Тече спасителна операция.

Бедствието идва 3 г. след като при подобно срутване на стената при рудник “Фундао“ край град Мариана, пак в щата Минас Жерайс, съсобственост на същата компания, загинаха 19 души.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама