Незрящите Виктор и Калинка се борят за мечтата да имат дете (СНИМКИ)

161

Двамата са неразделни от 7 години и мечтаят да покорят седемхилядник.

„Любовта е сляпа, а лудостта я води за ръка“ – тази поговорка изцяло описва историята на Виктор и Калинка. И двамата са незрящи. И двамата са запалени планинари, които обичат лудите преживявания. Тя изцяло губи зрението си, когато е на 10 г., а той никога не е виждал с очи заобикалящия го свят. Заедно са от близо 7 години, а от 5 месеца са семейство, пише „Труд“.

Сватбата им е на емблематичната дата 9 септември. Първата песен, която слушат, като стават гаджета е химнът на СССР.

„Искаше да ми покаже аудио системата си и реши, че химнът е най-басовото нещо в този момент. Викам добре… значи връзката ще потръгне. Баща ми е комунист и в червата. Всичко ще е наред“, смее се Калинка. Мястото на сватбата е поляна в близост до Елин Пелин. Младоженците сами си организират всичко – от логистиката и кетъринга до кражбата на булката.

Снимка: Личен архив

„Ти искаш ли да те открадна през прозореца на стаята ти“, пита Виктор. „Естествено, че искам“, отговаря веднага Калинка. Речено сторено. След дълги приготовления, криене от родителите и много помощ от пещерняци булката увисва с въжета от 5-ия етаж в столичния квартал „Младост 3“. Долу освен сватбарите се събира голяма публика от съседи и хора от близките кафенета. Под съпровода на песента Perfect на Ед Шийран Калинка се приземява в обятията на своя любим. „Един стадион хора ни ръкопляскаха“, спомня си булката. Докато се случва кражбата, родителите й въобще не разбират за случилото се. „Нашите ги бях залъгала с едно писмо 10 страници спомени от детството. Четат и реват“, разказва Калинка.

Сключват църковен брак в Долнолозенския манастир. Освен тях брак сключва и друга неразделна двойка – лабрадорите Карма и Идалго. Те са кучетата водачи на Виктор и Калинка. Също като стопаните си са в брачни костюми, а  вместо халки са със златни нашийници.

За жалост, времето не е достатъчно благоприятно, за да протече цялата сватба по план. „Трябваше да излетим с паратрайк и да кацнем на поляна, от която да дойде да ни вземе човек с нашия кон Дарен“, разказват младоженците, които преди 2 г. получават от старозагорец подарък кон.

За радост на сватбарите денят минава без капка дъжд, а нощното небе се озарява от 3-минутна заря.

„Общо цялата сватба струваше колкото един малък апартамент, но на нас ни излезе около 4 хил. лв“, разказва младото семейство. Много хора и фирми им правят сватбен подарък. 27 фотографи от цялата страна искат безплатно да снимат на сватбата им, а „Ку-ку бенд“ свирят цяла вечер напълно безвъзмездно.

„Когато гостувахме в „Шоуто на Слави“, Ку-ку бенд пожелаха да свирят на сватбата ни, да ни подарят това удоволствие. За жалост, Слави не можеше да дойде“, разказват младоженците, които са запалени планинари.

Снимка: Личен архив

Именно в планината се случва предложението за брак. На 5 септември 2017 г.
Виктор пада на колене на най-високата точка по българските географски ширини – връх Мусала. Умишлено избира ден, в който лифтовете не работят. „Аз никога не се бях качвала на Мусала. Тръгнахме по ски пистите, където наклонът е 45-градусов, а после тръгнахме по зимния маршрут, който е много скалист. Кандидат-кумът беше с нас. Каза: „Вие сте луди“ и тръгна по летния маршрут, а кучетата го последваха. Водихме се двамата. Няма кандидат-кум, няма кучета, няма нищо“, разказва Калинка. Щом се качват на върха, завалява сняг и са съвсем сами. „Беше си отворила утата и лапаше снежинките“, спомня си Виктор, който се е подготвил за специалния момент както с пръстен, така и с музика. Вади малка тонколонка, пуска The Wedding Song на Демис Русос и останалото е като бяло петно за Калинка. „Помня само как накрая крещях: „Да, да, дай си ми пръстена!“, смее се тя.

Преживяват много трудности заедно и всички те показват на Виктор, че Калинка е жената за него. Още през 2016 г. започват опити за бебе, но се оказва, че и двамата имат репродуктивни проблеми, а в България им се отказва лечение.

„Можем да направим поне цял сезон на „Съдби на кръстопът“, така оценява съдбата си Виктор. Стига се дотам, че вече имат замразен семенен материал и единствено чакат за инвитро процедура. „Започнаха да ни отказват инвитро клиниките. Казват: „Вие като сте слепи, как ще го гледате? Ами сега, ако се роди с увреждания, вие ще ме тикнете в затвор“, разказва Калинка.

Така им отказват от две болници, но се намират добри хора. Столична инвитро клиника се свързва с тях, като им предлага безплатно да извърши процедурата, но първо им е нужно генетично становище, за да се предвиди как може да се развие плодът. Освен това голям български бизнесмен им дарява 4 хил. лв., за да могат Виктор и Калинка да извършат процедурите в турска болница. Желанието да имат дете е толкова силно, че младата двойка е готова, в случай че не се получат опитите, да осинови дете.

Сега двамата живеят в малко общежитие в столичния Студентски град.
Той е на 23 г., семестриално завършил социална педагогика, а тя е на 21 г., второкурсничка по психология в Софийския университет.

Около тях винаги са двата лабрадора, а в стаята им има 3 хладилника, единият винаги пълен със сладолед. „Още като се запознахме преди 7 години, през февруари ядеше сладолед. Сега, когато свърши вкъщи, ходя до големите магазини да зареждам с още“, смее се Виктор. Той никога не е виждал силуета на Калинка, нито тя неговия, но двамата споделят една любов и една мечта – скоро да изкачат някой седемхилядник.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама