22 години за убиеца на красивата студентка Виола

462

Убиецът на 29-годишната студентка Виола Николова – Стефан Станев, беше окончателно осъден на 22 години и 6 месеца затвора.

На първа инстанция той беше осъден на 25 г. лишаване от свобода, но по-късно Софийският апелативен съд (САС) намали присъдата с 2 години и половина, пише dir.bg.

Сега тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението му, съобщиха от кабинета на председателя на ВКС Лозан Панов. Там вече е получено уведомление от прокурор, че са предприети действия по изпълнение на присъдата, която не може да бъде обжалвана.

Станев уби по жесток начин приятелката си на през юни 2017 г. в квартирата им в жк „Троица“. Мъжът, който е неин връстник, бил надрусан с коктейл от 4 вида наркотици. След скандал с Виола грабнал стик за голф, съборил я на земята и почнал да я души. После я колил с 3 кухненски ножа. Един от тях се счупил и острието останало забито в шията на жената.

След убийството Станев извикал своя приятелка в дома си, показал ѝ трупа на Виола и отпътувал за Созопол. По пътя качил на стоп 35-годишната Венера Лазарова и 8 г. по-младия Звездимир Ташев. Край ямболското с. Зимница извадил метален бокс, измъкнал Ташев от седалката до шофьора и почнал да го удря. От побоя се спукала околоочната ябълка на мъжа, а Лазарова успяла да вземе багажа и да избяга.

ВКС приема подсъдимия за виновен за това, че умишлено е умъртвил Виола Николова, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Присъдата обаче не е от най-тежките, защото делото се гледа по съкратеното следствие, при което след признаване на вина тя се намалява.

Още след първото обявено наказание, което беше по-голямо, близките на Виола се възмутиха и настояха той заслужава 30 години зад решетките, както си настояваше прокуратурата. Братът на Виола попита къде е държавата, след като преди да бъде убита е подала 5 жалби за закани за убийство срещу Станев, но само по една е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги приключила с отказ за разследване.

А по повод извинението, което Станев поднесе в съда, баща ѝ попита:

„Ако вашето дете беше убито, вие щяхте ли да приемете извинението?“.

Убиецът обаче се разкая и публично.

„Все ще я обичам! Бях напълно опиянен от нея. Връзката ни започна в интернет, имаше много емоции. Казвала е, че съм мъжа мечта за нея, както тя беше жената мечта за мен“, каза той пред медиите.

Той обаче призна, че заради силната ревност, която изпитвал, скандалите между тях ставали все по-чести и по-жестоки. За последния, който се оказва фатален, той разказа:

„Всичко се случи много бързо, не повече от няколко минути. Ударих я два пъти и задуших я, след това в главата ми беше една каша, виждах я като Горгона Медуза. Осъзнах ден по-късно, че съм я убил. Реших да вляза в църква, бях започнал да разбирам нещата. Осъзнах, че я няма, запалих свещ и излязох“.

Според данни от разследването, след като убил приятелката си, той покрил тялото ѝ с одеяло и сложил до трупа плюшена играчка от любимата им анимация „Алиса в страната на чудесата“. След това си пуснал музика.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама