Задържаха петима полицаи, събирали „такса спокойствие“

345

Това е разследване за ОПГ от служители на 4 -то РПУ от икономическа полиция, занимаваща се с корупционни действия – подкупи, което се изразява в т. нар. „такса спокойствие“, както го наричате вие.

Това заяви пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев след акцията в управлението, предава „Канал 3“.

„Бих казал, макар и не прецизен правен термин, притискане, изнудване на дребни собственици в района на 4-то РПУ, и тъй като тези такси са непосилни, се случва това, което виждате“, добави той.

„Искам изключително да благодаря на МВР, защото цялата дейност, която ще ви бъде обяснена след няколко дни, разработка, е свършена от съответните служби на МВР. След събиране на достатъчно данни е осъществен контакт със следователи от спецпрокуратурата и са предприети екипни действия. Това означава, че МВР, а твърдя и прокуратурата, ние не лъжем, че нямаме проблеми, те не са тайна. Знаем, че имаме проблеми в редиците си и ги решаваме“, добави Иван Гешев.

Петима са задържаните, един от тях е ръководител, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Предстои да се прецени на кои ще бъде повдигнато обвинение, има един ръководен служител. Искам да благодаря на господин Гешев, информацията пристигна при нас от няколко канала. Благодарен съм, че отникъде не изтече информация. Подробностите да ги оставим, когато бъде повдигнато обвинение. От доста време се работи тази група. Преди няколко часа стартира реализацията, текат процесуално-следствени действия“, разказа Ивайло Иванов.

Той уточни, че исканите суми са били различни: „Водени са преговори за уточняване на тази сума – за такса спокойствие, за стопиране на проверки, но към момента подробности не е редно да давам. Задържани са по време на работа“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама