Каква е съдбата на бебето на 14-годишното момиче от Лом (ВИДЕО)

551

Малолетно момиче от Лом роди второ дете, а бащата получи половин година зад решетките за прелюбодеянието. 14-годишната Румяна ражда първото си дете през 2016 г. , когато е едва на 12.

По думите на родителите ѝ момичето било изнасилено. Година по-късно обаче тя отново забременява и ражда второто си дете – Валентин, в Ломската болница.

„При първото ѝ раждане Румяна беше много малка и недоразвита. Затова ѝ направихме секцио. Второто дете го роди нормално. Дойде с почти пълно разкритие и нямаше време за секцио. Раждането вече беше започнало”, каза в ефира на „Здравей, България” по NOVA управителят на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” Георги Савков. Той допълни, че за 2017 г. при тях са родили 26 непълнолетни майки, а през 2016 г. – 24.

„Имаме заповед при майки под 16 години директно да се обаждаме на дежурния прокурор, а под 18 години – на „Закрила на детето”.

След това от съответните институции правят проверка по домовете, за да проверят условията, при които ще живее бебето. Ако те са лоши, децата отиват в приемни семейства”, допълни още Георги Савков.

Именно такава ще бъде съдбата и на малкия Валентин. По-големият му брат – Сарасвати, кръстен на герой от сериала „Малката булка“, се отглежда от семейството на Румяна.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира случая на Румяна в ефира на NOVA. „Факт е, че различни мерки са приложени от различните органи за закрила на детето, но те не са били ефективни, щом се е стигнало до второ раждане“, каза той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама