Бизнесменът, поръчал разорването на дюните, взел мястото като земеделска земя

66

Като изоставена орна земя е записан парцелът с унищожените пясъчни дюни в къмпинг „Смокиня „, пише “24 часа”.

Теренът от 683 кв. метра се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Става дума за поземлен имот 67800.54.64, с който бургазлията Иван Нончев се е сдобил на 2 юли 2018 г. Той е купил парцела от Пламен Иванов Иванов.

Нончев броил 5000 лв., което не е малко за парцел със статут на земеделска земя от този тип, коментират запознати.

След сделката бургазлията пристига на „Смокиня“ с модерна каравана, която събира погледите на къмпингарите

Справка в Търговския регистър показа, че в полза на продавача Пламен Иванов има наложен запор на дружеството с ограничена отговорност “Агро Люмиер инвест“, регистрирано в Бургас. На името на Иванов няма регистрирани фирми.

Самият Нончев пък притежава еднолично дружество “ТАРС – НОНЧЕВ ПРО”, което развива дейности, разрешени от закона. Фирмата е регистрирана в жк “Лазур“, където живее 46-годишният Нончев. Той има автоработилница до сградата на КАТ, а според запознати търгува и с авточасти.

Нончев е с мярка за неотклонение “парична гаранция“ от 10 000 лв. Той прекара часове в следствения арест, а на излизане заяви, че не е работа на репортерите, а на разследващите да установят какво се е случило. Не признавал, че е поръчал заравняване на дюната, но потвърдил, че притежава луксозната каравана срещу изровения пясък.

В социалните мрежи обаче къмпингуващи на “Смокиня” казват, че през
лятото Нончев се е заканвал да срине дюната, защото му скривала морето.

Той бе задържан на 13 януари, 2 дни след като булдозер изора парцела. Арестуван бе и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, племенник на кмета на село Равадиново.
За разлика от Нончев Манол разказал подробно пред полицаите как е бил нает от него срещу 1000 лв. Багеристът се усъмнил и попитал “баровеца” да не стане проблем, но онзи го окуражил.

Така на 11 януари Манол вкарва руска верижна машина без регистрационен номер в къмпинга и започва да разравя защитената територия. С него е 11-класник от Равадиново, единственият свидетел на случката, с когото разследващите разполагат. Други очевидци няма.

Още с първите проверки от РИОСВ-Бургас установиха, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър.

„Все още чакаме да приключи заснемането от геодезистите, за да кажем какво точно е унищожено. Това най-вероятно ще стане в сряда“, каза шефката на РИОСВ инж. Тонка Атанасова.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама