Тролеят на Ким Ир Сен не харчел ток

174

По улиците на севернокорейската столица Пхенян вече 50 години се движи тролейбус, който не потребява електричество и никога не е ремонтиран.

Чудодейните способности на машината се дължали на това, че някога на нея се возил някогашният лидер на страната Ким Ир Сен, пише fakti.bg.

Тролейбусът „Чхолима“ 9.11 бил произведен през 1960 г. Девет години по-късно вече извършвал 50-хилядния си курс, който съвпадал с рождения ден на Великия водач. По време на празненствата по случай юбилея в депото заедно с министъра на транспорта, висшето ръководство на Трудовата партия и държавния оркестър изненадващо се появил самият Ким Ир Сен, който реши да се повози на тролея.

„Това, което се случило по-късно, е още едно от свидетелствата, че Великият водач е звездата, която осветява пътя на нашия благословен народ към изстрадано, но заслужено прекрасно бъдеще“, разказва механик-водачът Чжон Чен Пак.

„Само ден след посещението на „Вечния президент“ ни направи впечатление искрене в електрическата мрежа, което буквално следваше маршрута на тролейбуса. След като проведохме необходимите изследвания, останахме поразени – той не черпеше енергия от контактната мрежа, а отдаваше такава. Години наред отбелязвахме спад на разходите на електроенергия в градския транспорт – машината, озарена от ласкавия, но строг взор на Великия Председател, икономисваше на Пхенян до 30% от тока“, твърди Пак.

От столичния тролейбусен парк №16 „Пътеводна звезда на прославения ръководител Ким Ир Сен“ твърдят, че тролеят продължава да се движи без електричество и до днес, а на държавни празници дори отдава ток на мрежата. За половин век не се бил наложил нито един ремонт, дори козметичен. Боята и досега светела като нова, всички механизми и електрически устройства работели безотказно, а вратите по старому приветствали усмихнатите жители на великолепната столица по стотици пъти на ден без никакво скърцане.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама