Хвърчат и министерски оставки заради винтеките?

179

Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове, ще се приложат санкции и неустойки по договора спрямо изпълнителя на системата за електронни винетки, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Министърът добави, че е готова да си подаде оставката, ако ѝ бъде поискана, предава БНР.

Тя подчерта, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година. Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора, който е австрийската фирма „Капш“, а проблемите са отстранявани своевременно.

Освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

Министър Аврамова допълни, че електронна винетка гражданите могат да си закупят от апаратите за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления. Тя увери, че при констатираните случаи на плащане за една винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама