Смелчаци от цялата страна скачаха за кръста (ВИДЕО)

94

Десетки смели мъже се гмурнаха в леденото море, за да извадят богоявленския кръст

Александър Матев на 18 години от Варна хвана богоявленския кръст на традиционната церемония на Първа буна във Варна. 18 годишният младеж за първи път вади кръста и си пожела здраве през годината.

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде много успешна година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Любослав разказа, че се занимава със спорт, след като през миналата година е завършил спортното училище в Кюстендил, с профил джудо. Той допълни, че за трети път участва в съревнованието по изваждане Богоявленския кръст и за първи път успява през тази година.

В състезанието днес се включиха над 20 младежи. В ритуала по традиция участват само православни християни.

По повод Богоявление днес се състоя и традиционното литийно шествие от катедралния храм „Свето Успение Богородично“ до Железния мост над река Банщица, където по-късно беше отслужен водосвета и се състоя ритуалът по изваждането на Богоявленския кръст.

Общо 2 586 жители на община Кюстендил празнуват днес на Богоявление имен ден, казаха от общинската администрация. Най- много от тях – 728 носят името Йордан, 449 – Йорданка и 442 Борислав.

За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития днешен Йордановден той спечели благородната битка в конкуренцията на около 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да спасяват светинята.

Кръста хвърли от брега на реката след неговото освещаване архимандрит Епифаний – игумен на Роженската света обител. Той отслужи преди това заедно с благоевградски свещеници празничната света литургия и Велик водосвет за Богоявление /Йордановден/ в катедралния храм „Въведение Богородично“. От там богоявленският дървен кръст бе изнесен с литийно шествие.

В днешния празничен за православната ни вяра ден в кръщелнята на централния благоевградски храм се извършва и светият ритуал за кръщаването във християнската вяра на шест благоеврадски деца. Това съобщи от канцеларията на черквата.

В Пазарджик 16-годишният състезател по триатлон Борислав Палашев извади Богоявленския кръст от ледените води на р. Марица пред погледите и под аплодисментите на стотици жители на града, дошли да видят ритуала на Йордановден.
Момчето е държавен шампион в този спорт и успя да се пребори за светинята в конкуренцията на 12 младежи, които също скочиха в реката.

Борислав получи благословията на Константийския епископ Яков и поздравления от кмета на Пазарджик Тодор Попов. „Днес се убеждаваме, че когато човек е целеустремен и Господ му дава знак. Гордеем се с теб.“, каза Попов и пожела здраве и много бъдещи успехи на младия спортист.

По традиция преди ритуала в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ епископ Яков отслужи Света Василиева литургия, след което от църквата до реката премина литийно шествие, а на брега бе отслужен Богоявленски водосвет.
В Община Пазарджик днес празнуват 3084 именници.

Офицерът от 101-и Алпийски батальон Димитър Панайотов извади кръста от водите на р. Черна на Богоявленски водосвет в Смолян. Светата Литургия и водосвет в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ бяха оглавени от архимандрит Висарион в съслужение със свещеници от Смолян. Архимандритът освети и бойните знамена на 101-и Алпийски батальон.

Тринадесет младежи в народни носии се хвърлиха в реката на водосвета в смолянското село Момчиловци. Разпятието бе извадено от студента Анастас Цветков. Потопилите се в ледените води мъже извиха хоро в реката под акомпанимент на родопска каба гайда.

Студентът по геология Самуил Йошков /23г./ извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото „Монтанезиум“ в центъра на областния град. Самуил успява да извади кръста в Монтана за трети път през последните пет години. Той тренира плуване и скално катерене.

Празнична литургия за Богоявление в храма „Св.Св. Кирил и Методи“ в Монтана отслужи протисингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. Той поведе шествие по улиците на града до езерото и хвърли кръста във водите му. Общината в Монтана нае специалисти, които да разбият леда в замръзналото езеро и така да осигурят коридор за влизане във водата. Кметът Златко Живков даде награда от 120 лева на Самуил Йошков и по 20 лева на останалите младежи, хвърлили се във водата в мразовития ден.

Вижте видеото от Богоявленската надпревара за кръста във Варна

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама