Фестивалът „Уудсток“ става на 50(ВИДЕО)

285

Петдесет години след като музикалният фестивал „Уудсток“ се превърна в един от символите на хипи културата, през август тази година на същите полета, северно от Ню Йорк, ще бъде организирано специално събитие, насочено към различните поколения.

Тридневният фестивал за „музика, култура и общност“ ще отбележи „златната годишнина на историческото място на фестивала „Уудсток“ от 1969″, обявиха oт организацията с нестопанска цел The Bethel Woods Сenter. В момента тя притежава 15 хектара от въпросното поле, на което се провежда първото издание преди точно 50 години. Обявеното тържество, което ще е между 16 и 18 август, се готви да привлече с програмата си колкото се може повече поколения, пише „Ройтерс“, цитиран от Дневник.

Ще има изпълнения на живо от различни изпълнители – както утвърдени, така и новоизгряващи, от различни жанрове и десетилетия, както и разговори с водещи футуристи и технологични експерти. Все още обаче няма обявени конкретни имена. Партньор в организацията са концертните промоутъри от Live Nation.

Снимка: Historical History

Първото издание на „Уудсток“ през 1969 г. е обявено като „три дни на мир и музика“. В него участват над 30 изпълнители, сред които са Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, The Who, The Band и Grateful Dead. Те излизат пред публика от около 400 хил. души, повечето от които гледат безплатно и къмпингуват в калната околност. Фестивалът е документиран във филма на Майкъл Уадли „Уддсток“, излязъл през 1970 г. и спечелил „Оскар“.Макар да е известен като Уудсток, фестивалът всъщност се провежда в Бетел на около 110 км южно от Уудсток и на около 144 км северно от Ню Йорк сити.Събитието на The Bethel Woods обаче няма връзка с Майкъл Ланг – промоутъра на фестивала от 1969 г., който също сподели, че възнамерява да отбележи 50-годишнината, но все още не е обявил конкретни планове за това. Подобни юбилейни събития са правени още през 1994, 1998 и 1999 г.

През 2009 г. пред „Ню Йорк таймс“ авторът на идеята за фестивала коментира Арти Корнфелд коментира: „Не може да има друг „Уудсток“, защото не може да бъде повторен един шедьовър на изкуството. Той беше антибизнес и антикапиталистически. Днес повечето от фестивалите използват проблемите на хората, за да правят пари.“ Тогава изданието допълни, че безредиците, избухнали на концерта през 1999 г. заради комерсиализацията, скъпотията и лошата организация, попариха надеждите за юбилеен фестивал по случай 40-ата годишнина.

Сега е ред да видим дали е възможно да се организира 50-годишнината. Много от оригиналните изпълнители на първото му издание през 1969 г. вече не са сред живите. Онези, които пък продължават музикалната си кариера, макар и на възраст над 70 години, са американската певица, композитор и активист Джоан Бейз, Роджър Долтри и Пийт Таунсенд от The Who, Дейвид Кросби, Нийл Йънг, Греъм Наш и Стивън Стилс от „Кросби, Стилс, Наш и Йънг“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама