Свят

Хиляди сърби протестираха срещу президента Александър Вучич(ВИДЕО)

Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия.

Те скандираха „Вучич е крадец” по време на мирното шествие в центъра на града, предаде Ройтерс, цитирана от bTV. Протестиращите настояват за медийна свобода и спиране на атаките срещу журналисти и опозиционни политици. Това е четвъртият подобен протест в последните седмици. Първият беше проведен в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Поддръжниците на Алианс за Сърбия, опозиционна формация, в която влизат над 30 партии и организации, твърдят, че Вучич е автократ, а партията му е корумпирана, което категорично се отрича от партийното ръководство.
В интервю за проправителствената телевизия Б ТВ Вучич заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията. „Готов съм да обсъдя причините за недоволството на хората”, посочи той, след като беше освиркан от група протестиращи, докато влизаше в сградата на телевизията.По-рано Вучич заяви, че е склонен да тества подкрепата за партията си на извънредни избори, въпреки че Вук Йеремич, бивш външен министър и лидер на малката Народна партия, част от алианса, заяви, че опозицията ще бойкотира евентуален вот.

„Няма да има легитимни избори в Сърбия с участието на опозицията, докато не се създадат нормални условия за избори и за живот”, каза Йеремич.Според проучване от октомври Сръбската прогресивна партия на Вучич получава подкрепа от 53,5% от избирателите, а останалите партии изостават доста.

Ако опозиционните партии се явят на избори като алианс, а не като отделни формации, биха спечелили около 15% от гласовете.

Водената от партията на Вучич управляваща коалиция разполага с комфортно мнозинство от 160 депутати в 250-местния парламент. Следващите национални избори ще са през 2020 г.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца