Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г.

47

За всяка нова година компании и анализатори се надпреварват да дават прогнози какво ще случи. Един от най-трудните сектори за предвиждане е технологичният. В него нещата винаги се случват предимно по неочакван начин.

През годините е имало много прогнози, които не са се сбъдвали. Сред тях са очакваната, но нереализирана мания по 3D телевизорите, таблетите като следващия голям хит след смартфоните и много други. И тъй като 2018 г. вече е към края си, време е да видим кои от най-популярните прогнози се сбъднаха и кои – не.

Манията по криптовалути

След като 2017 г. беше своеобразен рай за феновете на криптовалутите, очакванията за 2018 г. бяха още по-оптимистични. Прогнозите предвиждаха голям ръст на цените им, увеличаване на популярността им сред хората, превръщането им в сериозен актив.

Засега обаче тe не се развиха по този начин. Bitcoin не успява да се възстанови след поредицата сривове в началото на годината. Сега криптовалутата е далеч от пиковите си нива през миналата година. Липсва и доверие на институциите, макар някои инвеститори и банки да започват да проявяват по-голям интерес към концепцията. Едно нещо остава непроменено – прогнозирането на движението на криптовалутите е все така сложно и всичко се обръща за часове.

Горчивата виртуална реалност

И през тази година се очакваше, че пазарът на виртуална реалност най-сетне ще „тръгне”. Това не се случи. Технологията в момента е в затворен кръг. За да има интерес към нея, трябва да има достатъчно достъпен хардуер и разнообразно съдържание. За да има кой да инвестира в създаването на тези неща обаче, трябва да има достатъчно интерес. Затова прогресът е бавен и засега виртуалната реалност все още е далеч от желаната слава.

Войната при умните говорители

Когато Amazon представи умния си говорител Echo с гласовия асистент Alexa, това изглеждаше странно решение. Защо да имаш отделна колонка за нещо, което спокойно може да „живее” в телефона или компютъра? Доста хора обаче харесаха идеята и Amazon бързо им предложи още повече модели. Всичко това мотивира и останалите компании да се включат в този нов сегмент. Прогнозите бяха, че Google, Apple, Samsung и още много други компании ще представят свои алтернативи през тази година. В голяма степен се случи точно това и тепърва може да се очакват още и още модели.

Възходът на автономните автомобили

Този сегмент имаше трудна година. Всичко вървеше добре докато не се случиха няколко инцидента, включително със смъртни случаи. И макар самите автономни коли да не са изцяло виновни за тях, това беше достатъчно да разклати и без това нестабилното доверие към технологията.

Затова в момента повечето компании, които разработват автономни автомобили, полагат усилия в подготвяне на обществото за технологията. За тях именно да убедят хората, че автономните автомобили са сигурни, е по-голямото и сложно предизвикателство, отколкото да направят самоуправляващи се коли.

Проблемите за онлайн платформите

2017 г. показа първи индикации за сериозните проблеми от гледна точка на политика, закони и обществен дебат, които назряват за ИT гигантите и най-вече за онлайн платформите и социалните мрежи. Очакванията бяха, че тенденцията ще продължи и през 2018 г. и точно това се случи, при това в по-голям мащаб.

Годината е може би най-тежката за Facebook, като социалната мрежа почти всеки месец е засипвана от скандал след скандал. Злоупотреби с лични данни на потребители от външни приложения, недостатъчни мерки за борба с фалшивите новини и пропагандата, съмнителни бизнес практики и политически обвинения. Това са само част от проблемите, с които се занимава Facebook през тази година и те изместиха изцяло технологиите на компанията.

Междувременно в ЕС влезе в сила Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който въведе по-строги изисквания за компаниите. Освен това се гласуваха нови реформи за авторското право, които предизвикаха острото недоволство на компании и много потребители. Много от компаниите пък се концентрираха твърде в събирането на данни и дори изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че мащабът е прекален и данните се превръщат в оръжие.

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий също вижда много проблеми и според него Интернет е далеч от своята оригинална концепция. Затова той създаде нов план за спасяване на Мрежата, към който вече се присъединяват и ИT гиганти. Това обаче ще е само началото и истинската борба тепърва предстои.

ИЗТОЧНИК: СПИСАНИЕ „МЕНИДЖЪР“
Автор: Мартин Дешев, за блога на А1

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама