Лондон може да се откаже от Брекзит

81

Британският министър на външната търговия Лиъм Фокс заяви, че Брекзит може да бъде спрян, ако парламентът на Великобритания отхвърли сделката между Лондон и Брюксел за условията, при които страната ще напусне общността.

Ако през януари депутатите гласуват против сделката, Лондон ще има два възможни изхода: твърд Брекзит без споразумение или оставане в общността, смята Фокс.
Върховният съд на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени Брекзит без разрешението на останалите 27 страни членки на Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитиран от Монитор.

Междувременно министерството на външните работи на Великобритания отхвърли твърдението на руския посланик в Лондон Александър Яковенко, че руската и британската страна са се договорили за частично възстановяване на числеността на дипломатите в посолствата си, предаде Би Би Си.
През март Великобритания изгони 23-ма руски дипломати заради употребата на химическо оръжие от руски агенти при покушението в Солсбъри срещу Сергей и Юлия Скрипал. Общият брой на напусналите Лондон руски представители членове на семействата им е 80 души.
В отговор Русия изгони 23-ма британски дипломати и закри всички офиси на Британския съвет на руска територия.
В петък руският посланик в Лондон Александър Яковенко заяви, че двете страни са се споразумели да възстановят състава на посолствата.
В отговор от Форин офис заявиха, че няма никаква промяна в позицията на британската страна след случая Скрипал.
„Ние сме в постоянен диалог с Русия във връзка с дипломатическите визи още преди събитията в Солсбъри. Има редовен обмен на визи за дипломати и не коментираме индивидуалните случаи. Няма никакви нови споразумения. Няма никаква промяна в позицията ни по отношение на руското дипломатическо присъствие в Обединеното кралство – това се отнася и за предприетите мерки след събитията в Солсбъри. Числеността на служителите в дипломатическите мисии се определя според действащите ограничения.“ – гласи позицията на британското външно министерство.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама