Харчим стотарка за коледния обяд

107

Стотина лева трябват за традиционния коледен обяд на четиричленно семейство.

Най-големи суми за трапезата на Рождество ще ни отидат за месото, алкохола и някои специални сладкиши, пише „Монитор”.

Поне 8 лв. трябва да приготвим за килограм пържоли или друго свинско месо. Цените в повечето магазини в дните преди празника са от 5 лв. за свинска плешка до 12 – 13 лв. за свински врат. Искаме ли към пържолата да се поглезим с наденици, карначета, кюфтета или кебапчета, ще трябва да извадим поне още десетина лева. Решим ли пък да подражаваме на американците и за Рождество на трапезата да сложим не пържоли или друг вид свинско месо, а пуйка, то разходите ни само за готвената мръвка в най-добрия случай ще се удвоят. В момента в големите търговски вериги охладените пуйки, които са около 4 кг в опаковка, се продават поне за около 7 лв. килото.

На трапезата за Коледа обикновено слагаме на масата и студени месни мезета.

Любимите на повечето хора луканка или суджук ще ни струват 6-7 лв. Други към десетина лева трябват за сирене и кашкавал със същата цел. Поне 5 кинта трябва да приготвим за салатата (туршия или от пресни домати и краставици). За картофите към месото ще ни трябват 2-3 лв., за печеното зеле още около 4 лв.

Традиционното вино за Коледа е червеното и за да сме сигурни, че то ще е със сравнително добро качество, за бутилка от 0,750 л ще трябва да дадем поне 8 лв. Към 4-5 лв. ще ни отидат за безалкохолните газирани напитки. За концентрат на масата ще се охарчим с доста повече пари – 12-15 лв. за шише нашенска ракия или към 20 лв. за уиски. Ядките за любителите на шотландските питиета излизат към 7-8 лв.

Поне 5-6 лв. биха ни отишли за баклава, саралия или 5-6 парченца торта (400 грама) в пластмасова кутия, продавана на сергиите по пазара. За по-луксозни сладкиши цените се в пъти по-високи. Най-малко десетина лева би ни струвало да си направим баница с готови кори – сладка с тиква и орехи или солена със сирене и извара, но с обикновено олио. Използваме ли краве масло, разходът ни се увеличава поне с 3-4 кинта.

Към 8 лв. ни трябват, за да сложим на масата и различни плодове (портокали, мандарини, ябълки, банани, киви). Поне с още десетарка ще се охарчим да купим за празника по някое шоколадче за децата или шоколадов Дядо Коледа например.

В общите разходи за празничната трапеза не сме включили тока или друг вид енергия за приготвяне на ястията и труда на заетите с готвенето. Или пък за миенето на съдовете след това.

По най-груби сметки трапезата за Бъдни вечер, макар и само с постни ястия, ще ни струва над 40 лв.

Най-малко пари – до левче, струва питката с късмета, ако си я приготвим сами. От магазин най-често цената поне се удвоява. За ошафа също можем да минем само с левче, освен ако не искаме да бъде и със стафиди и с други по-качествени сушени плодове.

Петарка поне ще ни отиде и за по няколко плода на масата (ябълки, мандарини, киви, банани). Още толкова за чушките за пълнене, а за зрелия фасул (около 500 грама) – 3-4 лв. За шепата орехи на трапезата трябва да приготвим към 2 лв. Към лев ни трябва за ориза за плънката и към 5 лв. за зелето за сармите, ако го купуваме в буркан. Вземем ли си зелка от бидона в избата, то външната обвивка на сармите не би ни струвала почти нищо.

Поне петарка ще ни отиде за доматеното пюре, олиото, лука, които ще използваме при готвенето, а за житото още лев-два. За тиквата, която ще опечем, и тиквеника с готови кори – още към 5-6 лв. Към сметката трябва да добавим и по няколко лева за безалкохолни напитки и салата.

Най-големият разход е за виното – 7-8 лв., и към 5 лв. за малко бурканче мед, за да спазим традицията.

За същата сума от 40 лв. фирми за кетъринг предлагат за Бъдни вечер в менюто си: бобена салата – 400 г, зелеви сармички – 600 г, пълнени пиперки с ориз и гъби – 600 г, леща салата – 400 г, спанак с нахут – 600 г, ашуре с ябълки – 4 бр. x 160 г, печена тиква – 600 г. В цената не са включени напитки, баници и други глезотии.

Готова печена пуйка за 55 лв.

Нямаме ли време и желание да готвим, можем да си напазаруваме за празника готови ястия от кулинарните магазини или от топлите витрини на търговските вериги. Сармичките с ориз варират от 4,00 до 9 лв./кг, пълнените чушки с ориз – от 3 до 5 лв./кг. Пълнените с боб обаче се предлагат в доста широки граници – от 6 до 13 лв./кг, боб яхния ще ни излезе от 3 до 4 лв. килото, а картофените кюфтета по 50-50 ст. бройката. Зелевите и лозовите сарми се предлагат от 4 до 9 лв. килото. Печена тиква с мед пък се предлага от 5 до 6 лв. за парче от около 300 грама.

Пилешкото бутче излиза на цена от едни от 2,50 лв. парчето, пържолата – между 2 и 4 лв. бройката. Печените кюфтета от топла витрина излизат от 40 до 80 ст., печените наденици – от 0,70 до 2 лв. парчето, а шницелът – по 2 кинта.

Можем да си поръчаме и печено прасенце, като за него ще трябва да платим от 200 до 240 лв. Приготвената мръвка е с тегло 10-12 килограма. Печената пуйка, пълнена със зеле, се предлага на цена от 55 лв. нагоре.

Традиция:

Жито, боб и пуканки в края на постите.

На Бъдни вечер, когато изтичат последните часове на коледните пости, задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва като тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките, основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, и меда, който е пожелание за сладък живот.

Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Според поверието по-отрупана ли е трапезата, по-голямо ще е изобилието за идващата година.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама