Карадайъ: Лидери като Доган се раждат веднъж на 100 години

56

Личности и лидери като г-н Доган на 100 г. веднъж се раждат.

Ние като държава имаме нужда от такива лидери. Това е заявил лидерът Мустафа Карадайъ в коментар на словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на коледния купон на партията късно в четвъртък, пише „Монитор“.

Според него ДПС много сериозно работи за програма за ускорено догонващо развитие на страната.

„Това е нашият призив към системните партии – да направим нежното и необходимото за ускореното догонващо развитие на страната“, казва Карадайъ. Той обясни, че всяка година думите на г-н Доган се очакват от всички и се анализират дълго.

„Говорили сме и говорим за предсрочни избори, но сигурно помните, че в наши декларации сме казвали: И какво от това? А продължението е било системните и национално-отговорните партии да си свършат работата“, допълни лидерът на ДПС. И обясни, че тепърва предстоят анализите на ситуацията.

„Нужно е да дадем своя принос и дан в подкрепа на държавата, държавността и на гражданите отговори Карадайъ на въпрос дали ДПС ще помогне на управляващите да не стигат до вътрешна имплозия, както призова Доган“, добави Карадайъ.

Очаквано речта на Доган предизвика редица коментари и сред останалите партии в Народното събрание.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че Доган поставя много правилна диагноза на болежките на българското общество, но предлага грешно лечение за тях.„Предложението за лечение – програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула и има две причини за това”, каза още тя. По думите й този парламент е с изчерпано доверие и най-ниска подкрепа в обществото.

„Когато имаш такова ниско доверие, няма как да излезеш с програма за развитие на България. Изходът от ситуацията е предсрочни избори и нов кредит на доверие от народа“, аргументира се тя.

Точно на обратното мнение се оказа лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и даде да се разбере, че няма предпоставки за предсрочен вот.

„Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство”,посочи Цветанов.

Той увери, че за немалка част за законопроектите получават парламентарна подкрепа и от опозицията. „Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент”, смята Цветанов. Във връзка с намека на почетния председател на ДПС за разногласия в управляващата партия той пояснява, че евроизборите могат да бъдат един атестат за тези думи.

„Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото съм убеден, че демократично мислещите български граждани осъзнават необходимостта да бъдем част от силна и обединена Европа”, каза още Цветанов и подчерта, че ЕС няма алтернатива.

Бившият вицепремиер и настоящ депутат Валери Симеонов пък отказа да коментира по същество изказването на Доган и даде да се разбере, че програмен кабинет не е реалистична идея. „Дръндарска кокошка просо сънува“, заключи той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама