„Ислямска държава“ екзекутира 700 затворници

109

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ само за два месеца е екзекутирала близо 700 пленници в Източна Сирия.

Агенцията се позовава на информация на Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана във Великобритания. Убитите затворници са сред близо 1350 цивилни и бойци, които са пленници на джихадистите в източната част на страната, близо до границата с Ирак, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Макар че загуби огромна част от териториите си, „Ислямска държава“ все още има установен контрол над територии в страната, която от 2011 година е в гражданска война. Близо до град Хаджин кюрдските бойни милиции водят ожесточени боеве с джихадистите.

Кюрдските бойни милиции, подкрепяни от американските сили, смятат, че в региона има най-малко 5000 бойци на „Ислямска държава“, които са готови да се бият до смърт. Сред тях има и много чужденци. „Халифатът“ на „Ислямска държава“ се срина след офанзиви в Ирак и в Сирия, но терористи все още действат в пустинните гранични региони между двете страни и организират нападения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама