Органите на 54-годишна жена спасиха млад мъж (СНИМКИ)

78

Трета трансплантация на черен дроб в рамките на две седмици извършиха специалисти от Военномедицинска академия.

Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът – жена на 54 години, съобщиха от ВМА.

Сложната интервенция на черния дроб бе извършена в късния следобед на 14 декември. По-рано през деня, въпреки сложните метеорологични условия, екипи на ВМА и на УМБАЛ „Александровска“ бяха транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа „Враждебна“ на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, където бе извършена експлантацията на органите.

Снимка: ВМА

Сутринта самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа „Враждебна“ на Военновъздушните сили излетя за летище Варна. На борда на самолета се намираха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“.

Снимка: МО

В 15:19 часа самолетът кацна обратно на летище Враждебна. Задачата беше изпълнена успешно, независимо от сложните метеорологични условия. Командир на екипажа е капитан Николай Георгиев, помощник-командир – капитан Калина Денева и борден инженер капитан Огнян Лидански, съобщават от Монистерството на отбраната.

Снимка: ВМА

Пациентът е в добро състояние, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

Снимка: ВМА

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама