Само по свидетелски показания: Глобиха 2 бона пиян мъж в спряла кола

115

Могат ли да ви глобят, ако сте пили и сте седнали зад волана на кола, но в момента не я управлявате? Отговорът на този въпрос е „да“.

За това свидетелства решения на Районния съд в Пловдив, което потвърждава наказателно постановление на „Пътна полиция“ Пловдив. Нужно е само някой да потвърди, че сте карали преди това. Случая разплита trafficnews.bg.

Шофьорът, който научи този урок от първа ръка, е санкциониран с 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, а наказанието е такова, тъй като мъжът категорично отказал да даде алкохолна проба.

Действието се развива на авиобаза „Крумово“. Полицаи пристигнали на мястото по сигнал за нарушение в музея към авиобазата. На входа служителите на реда били пресрещнати от жена, която твърдяла, че преди малко отпред е спряла кола, от която е излязъл мъж, който се олюлява. Със залитане той отишъл до близкия банкомат и със затруднения изкарал портфейла си, за да вземе банковата си карта. Жената счела, че мъжът е солидно почерпен и помолила полицията да го проверят, тъй като мъжът се канил отново да потегли. И така… от дълг към гражданското общество, решила да вземе нещата в свои ръце.

По това време въпросният мъж вече бил в колата си, седнал на шофьорското място. Двигателят на автомобила не работил, а той говорил със спътника си. Полицаят се приближил, почукал на прозореца на водача, след което разговарял с него, като при разговорът усетил, че в действителност същият лъха на алкохол. Служителят на реда взел ключовете от автомобила, след което извършил проверка на документите му – неговите и на човекът до него и повикал патрул на КАТ, за да извършат проверка за алкохол.

На място пристигнал полицай от сектор „Пътна полиция“, който поканил мъжа да бъде тестван за употреба на алкохол с дрегер, но той категорично отказал, в това число и да даде кръвно изследване.

Съставили му акт за отказа да се установи дали е пил, въз основа на който после е наложена глобата и лишаването от шофьорска книжка.

Мъжът е обжалвал пред Районния съд в Пловдив санкцията, ала магистратите заключват, че от показанията на свидетелката се установява и приема, че мъжът е шофирал автомобила, слязъл е от него и е залитал към баномата, където изглеждал дезориантиран. Съдът намира за достатъчно условие този разказ, за да потвърди обстоятелствата по нарушението – че именно този мъж е шофирал до преди малко тази кола. Показанията на полицая също се вземат предвид – той заварил мъжа зад волана на автомобила, готвейки се да го приведе в движение, лъхайки на алкохол.

Съгласно нормата на чл. 174, ал. 3 ЗДвП, водач на МПС, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Така съдът в Пловдив не счита, че казусът би могъл да се квалифицира като “маловажен случай” и липсват основания за ревизия на глобата

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама