Макрон клекна пред жълтите жилетки

42

В телевизионно обръщение към нацията, направено заради бурните протести на движението на „жълтите жилетки“, френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната заплата в страната от януари. 

Стощи Макрон обяви „социално и икономическо извънредно положение“, а това означава, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите се отменят за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд, пише offnews.

Същевременно френският президент даде да се разбере, че „ще бъдат използвани всички средства“, за да се възстановят реда и спокойствието след съпроводените от насилие протести. Той заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

Няма гняв, който да оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

Това е първото обръщение на Еманюел Макрон към нацията, откакто насочените срещу данъците демонстрации прераснаха в размирици в Париж.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама