Кубрат пред бедствено положение

71

Жителите на община Кубрат се безпокоят, че може да останат без вода, след като „ЕНЕРГО-ПРО“ спря в понеделник тока на административната сграда на местното ВиК дружество „Меден кладенец“.

Причината е неплатен дълг от дружеството, което е общинско, в размер на над 3 млн. лв., натрупани през последните десет години. Засега близо 20-те хиляди жители на Кубрат и на 17-те села в общината имат вода, тъй като „ЕНЕРГО-ПРО“ не е прекъснало захранването на помпите, пише „Монитор“.

„Това е проблем, който няма да засегне само бита на хората. Мъничкият бизнес, от който се препитават много жители в нашата община, ще бъде ударен. Не говорим само за детските градини, социални патронажи и т.н., които трябва да затворят веднага поради лоши хигиенни условия. Ще бъдат ударени животновъдните фермички, малките ресторантчета и кафенета и всичко, което е под контрола на Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. В общината няма голям бизнес – има малки фирмички с по 20-30 човека, които трябва да спрат“, коментира мрачната прогноза Даниела Милчева, която живее в Кубрат.

От „ЕНЕРГО-ПРО“ обясняват, че до крайната мярка се стигнало, след като Община Кубрат не е гарантирала дълга. Електроразпределителната компания предложила миналата седмица подписване на споразумение за разсрочването му и за намаление на натрупаните лихви, но то не е било разгледано на сесията на общинския съвет. От доставчика на ток заплашиха, че ако Общината не реагира до сряда, ще се спре захранването на всички водоснабдителни съоръжения на ВиК „Меден кладенец“.
Кметът на общината Алкин Неби, който е на този пост от март 2017 година, обясни пред „Монитор“, че задълженията са натрупани заради лошо управление на ВиК дружеството в предишни години.

Общината била готова да стане гарант, но било невъзможно толкова голям дълг да бъде погасен в кратък срок. Кметът от своя страна се закани, че ако само за секунда токът към командния пункт за помпите бъде спрян, а това означава и потребителите да нямат вода, ще обяви бедствено положение.

Заради критичната ситуация Алкин Неби ще събере общинските съветници, за да търсят решение. „На 12 декември в 13,00 ч. Общинският съвет в Кубрат се събира на извънредно заседание, на което ще присъстват и представители на „ЕНЕРГО-ПРО“. Моите очаквания са да се споразумеем“, каза кметът Неби.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама