Кои са тримата номинирани за „Мъж на годината“ 2018

36

Иво Петров, Христо Пимпирев и Михаил Заимов са тримата кандидати за наградата „Мъж на годината“ през 2018 г.

Номинациите бяха обявени от „Дарик“, които организират конкурса за единадесети път.

Д-р Иво Петров е един от най-известните кардиолози в страната, като е номиниран заради спасяването на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия и за първи път в света поставя стент в рисков случай като този. Статия за операцията е публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

Михаил Заимов е журналист, пътешественик, водолаз, фотограф, водещ на предаването „Култура БГ“ по Българската национална телевизия. Той подаде сигнал за изтичащото гориво от потъналия преди 100 години край Созопол танкер „Мопанг“. Благодарение на него и екип от доброволци, беше създаден кризисен щаб за бърза реакция, който активно действа в ограничаването и събирането на мазута, преди да бъдат нанесени необратими щети за Черно море.

Проф. Христо Пимпирев е създател и водач на българската антарктическа изследователска програма, професор по геология в СУ „Св. Климент Охридски“. Журито на „Мъж на годината“ го номинира за мъжеството и откривателския му дух да отстоява българското присъствие в Антарктида.

В гласуването може да се включи всеки, като подкрепата може да се даде от днес до 18 януари 2019 г. включително. За Мъж на 2017 г. беше избран режисьорът на „Възвишение“ Виктор Божинов.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама