Българчето, което се роди на борда на самолет, отива да живее в Колумбия

89

Николай от Пазарджик, който се роди на борда на самолет на немската авиокомпания“ Луфтханза“, скоро ще отлети за Колумбия, заедно с майка си Десислава Хрусталева.

Преди да се върне временно в родния Пазарджик, тя работи като мениджър на рафинерия за злато в Дубай, а служебните й ангажименти я отвели в далечната страна.

Това съобщиха близки до семейството на Деси и Стоян, които преди година и половина се сдобиха с втори син, пише Монитор.

Той проплака на 12 000 метра височина по време на полет от Богота, Колумбия до Франкфурт, където бъдещата майка била обхваната от родилни болки и добре, че в самолета имало трима лекари, които й помогнали Николай да се появи на бял свят.

Малкият Ники се ражда в 8-ия месец с риск за живота, а капитанът на самолета приземил машината на летището в Манчестър, за да може да бъдат оказани по-специални грижи за родилката и новороденото. Нетрадиционното раждане на българчето бързо стана новина, тъй като Николай е единственият българин с уникален акт за раждане, в който вместо град за месторождение има координати на географска ширина.

Снимка: Lufthansa

Общината в Пазарджик регистрира раждането на бебето, което се появи на бял свят на 26 юли м.г. в 12:37 часа. В акта за раждане на малкия Николай са вписани без изменение, данните, посочени  в акта за раждане, съставен в българското посолство във  Великобритания – име,  дата на раждане, пол и установен произход.

Софтуерният продукт, с който работи Дирекция „Гражданска регистрация на населението“ в община Пазарджик,  наложи изписване със съкращения на мястото на раждане на детето, което в първичния акт е изписано на ръка със следния текст – международно въздушно пространство – координати: 49^ Север, 21 ^ Запад, самолет на Луфтханза.

Този текст в издадения пасаван /временен паспорт/ на детето е вписан  с абревиатурата – МВП /международно въздушно пространство/.

Бебето проплаква над Северния Атлантик, при височина на полета 39 000 фута (около 11 800 метра) при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина и получава името си още там. В момента семейството на Деси и Стоян живее в Пазарджик и се радва на малкия Ники, който вече ходи и се опитва да говори.

Мечтата на майка му Деси е един ден малчуганът да стане пилот, като още при раждането му от немската авиокомпания, в чийто самолет се роди българчето, са поели ангажимент да платят обучението му.

„Има нещо, което до ден днешен аз не мога да си обясня. То е необяснимо. Докторът, който ме изроди, се казва Николай. Той е роден в деня, в който и Николай  е роден. Имаше въпроси дали Николай е кръстен на лекаря. Отговорът е не. Николай е кръстен на дядо си-съвпадение“, споделя майката Десислава пред Нова тв.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама