Убиецът на рейнджърката от Карлово е от пострадалите в Кербала

497

Убиецът на редник Десислава Стоянова Светослав Каменов е бил един от ранените ни военнослужещи при атентата срещу българската база „Индия” в Кербала през 2003 г.

След като се възстановил, Светослав се върнал в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, но вече като инструктор по военно-тактическа подготовка на бъдещите командоси. Когато е бил арестуван във врачанското село Зверино, е направил частични самопризнания за стореното. С жертвата си не са имали любовни отношения и основният мотив за зверството не е ревност, а неуредени финансови отношения. Това съобщиха на извънредна пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, шефът на ОД на МВР в Пловдив ст. ком. Атанас Илков и наблюдаващият прокурор Петър Петров, пише „Монитор“

Тялото на Десислава Стоянова, която е била част от редиците на 61-ва Стрямска бригада, е било открито на 7 декември вечерта в дома на Светослав Каменов в Сопот. Трупът бил с пречупен врат и бил натъпкан в скрин под леглото на извършителя. Жертвата имала много рани по лицето, обясни Румен Попов. Убийството било извършено на 29 срещу 30 ноември т.г., а основен мотив за престъплението са финансови неуредици. Въпреки това се разследват и всички възможни версии, като една от тях е евентуално сексуално посегателство, уточни Илков.

Две седмици по-рано рейнджърката дала колата си на Светослав да й я ремонтира. Двамата били само приятели. Нямало данни да имат интимни отношения. Вместо да поправи автомобила, Светослав го дал в автоморга да го разглобят за части и да му дадат парите от продажбата им. На 29 ноември вечерта в дома на Десислава отишъл неин познат, който с колата си я закарал до дома на Светослав.

40-годишната жена излязла набързо, защото оставила в дома си включен към зарядното мобилен телефон, включен компютър и светнати лампи. Тъй като на 30 ноември тя не се явила на работа, нейните колеги от бригадата подали сигнал за липсата й. Във Военно-окръжната прокуратура било образувано разследване срещу Десислава Стоянова за отклоняване от военна служба.

На 3 декември официално от военна полиция уведомили МВР, че военнослужещата се е отклонила от военна служба и че към онзи момент нямало данни за нейното местонахождение. Два дни по-късно тя била обявена за общонационално издирване, каза шефът на полицията в Пловдив.

Последният, който бил видял младата жена, бил именно Светослав Каменов, който на 6 декември т.г. бил обявен за общонационално издирване. Ден по-късно, във врачанското село Зверино, където имал наследствен имот, Светослав се обадил на свой познат полицай и му казал да се срещнат. Поставил на униформения ултиматум – да отиде в гориста местност и „ако не се яви сам, ще стане страшно”. Последвал арест, след който Светослав Каменов бил откаран в Сопот. Там показал на полицаите къде в жилището си е скрил трупа на убитата.

Срещу Светослав Каменов на 8 декември прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство, за което го грози затвор от 10 до 20 години. В зависимост от резултатите от аутопсията ще се прецени дали обвинението да бъде прецизирано в по-тежко – извършено с особена жестокост.

Извършителят напуснал армията през 2009г. Година по-късно е осъден заради причинена в пияно състояние катастрофа. Тогава получил условна присъда от 4 месеца и останал без книжка за 11 месеца. Има още една присъда за шофиране в пияно състояние, както и трета за фалшиво негово обаждане за сложена бомба в банков клон.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама