Банките с рекордна печалба за 2018-та

23

Печалбата на банките през 2018 г. може да подобри рекорда, който беше записан преди 10 години. За пореден месец тя бележи двуцифрен растеж и е все по-близо до показателите отпреди кризата, показва статистика на Българската народна банка (БНБ).

В края на октомври чистата печалба на банките е 1.379 млрд. лв., пише Дневник. Това е с 38% повече спрямо същия период миналата година. Почти сигурно сумата ще нарасне и се очаква да подобри рекорда от 2008 г., когато секторът отчете печалба от 1.387 млрд. лв.

По данни на БНБ 4 банки носят около 60% от печалбата.

Добрите показатели на банките идват на фона на падащи лихви и банкови сливания. В края на октомври лихвите по ипотечните кредити са паднали средно до 3.26%. При потребителските заеми средната лихва е 8.6%. Лихвите по депозитите пък все повече доближават нулата и на практика доходността по тях е отрицателна заради таксите и комисионите.

Въпреки това броят на депозитите продължава да расте. В края на октомври те достигат 81.6 млрд. лева. С 469 млн. лева са нараснали спестяванията на фирмите, а със 188 милиона лева – на домакинствата.

Таксите и комисионите компенсират през последните две години намалелите приходи на банките от техния основен бизнес – кредитирането, посочва „Сега“. В края на октомври доходите от такси са 881 млн. лв. Отбелязва се ръст от 55 млн. лв. спрямо същия период миналата година.

Кредитният портфейл на банките се е увеличил от началото на годината с 8.4% и в края на октомври достига 60 млрд. лева.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама