Калкан от Испания и сьомга от Норвегия на никулденската трапеза

109

Калкан от Испания и сьомга от Норвегия, вече се предлагат на рибните щандове на търговските вериги за Никулден.

Това показва проверка дни преди един от най-тачените християнски празници.

Българинът по традиция остава верен на шарана, но все повече хора посягат към оранжевите котлети и филета. Най-големите чревоугодници си угаждат с калкан, коментират търговци пред в. „Телеграф“.

Въпреки, че най-голямото търсене е за дива риба, на пресен улов ще се зарадват само българите край Дунав и Черно море. В момента калканът върви по 28 лева за килограм при големина между едно и две кила на рибата. Цената скача на 37 лева за кило при едрите парчета. Българският черноморски калкан е признат за най-вкусен от ценителите и затова директно заминава за износ. От рибната борса в Казала коментират, че черноморският калкан е несравним с вкусовите си качества заради по-ниската соленост на водите у нас.

Заради увеличеното търсене котлетът от сьомга е паднал с 20% и може да се купи за 24 лева килограма. Освен цял се предлага и на филета с минимална разлика в цената. В една от най-големите търговски вериги уверяват, че сьомгата се кара от Норвегия. Дива сьомга е почти невъзможно да бъде намерена, освен това сезонът за търговски улов отдавна е преминал.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама