Прокоба: Младежи в българско село мрат заради открадната камбана

blank
Снимка: Pixabay

Много млади хора от село Свети Спас и околността са починали заради открадна преди 25 години камбана.

Преди броени седмици, при строителни дейности, работници на кюстендилска фирма, извършваща основен ремонт на храма при манастира „Свето Възнесение Господне“ и подобряване на прилежащите пространства в най-новото село в страната – село Свети Спас, община Долна баня, се натъкнали на уникална находка, пише „Ретро“.

Кофата на багера, който копаел основите за новата ограда на светата обител, ударил на метал. С изненада строителите открили заровена в земята открадната преди 25 години стара манастирска камбана, покрай която витаеше страховита история, че кражбата ѝ е отключила прокоба, моряща наред само млади хора.

На откритата след четвърт век камбана пишело, че е изработена от Благо Ив. Велетанов в Пловдив и е дарена за манастира „Свети Спас“ в тогавашното село Долна баня през далечната 1929 г. от Ат. Лазаров, Ян. Атанасова и Ангел П. Иванов. Добрата новина за откритието съобщил лично енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. Той смятал, че Божията майка по своя воля е върнала на долнобанци уникалната манастирска камбана, която преди това дълги години биела на часовниковата кула на сградата на народно читалище „Рила-1898“.

През това време много млади хора от околията си отишли без време от този свят, а самата Ванга приживе казвала, че докато не се открие и върне камбата на мястото ѝ, такава ще е орисията на Долна баня. Сега всички местни се радвали, че прокобата над родното им място най-после ще падне и лошотията ще секне отведнъж.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама