Важно за шофьорите. С този трик ще надвиете суперкамерите на КАТ

348

Радар детектор, който е позволен за използване у нас, може да спаси всеки водач от новите суперкамери на КАТ, които ще заработят за Коледа.

За разлика от триногите новите суперустройства работят на принципа на т.нар. ефект на Доплер и сигналът им се улавя от детекторите в автомобилите. Това признаха от ръководството на „Пътна полиция“, пише „Телеграф“.

Радарите на „Пътна полиция“ в момента се тестват и до Коледа се очаква да започнат да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на „Гражданска отговорност“, издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили, съобщиха от ръководството на КАТ. Устройствата на КАТ могат да се засичат от радар детектори, тъй като действат на т.нар. ефект на Доплер. „Това значи, че антената непрекъснато излъчва ВЧ сигнал с известна вълнова дължина (честотата на предаване) и го прихваща след отразяването“, уточниха от ръководството на „Пътна полиция“. Нарушението автоматично се записва и съхранява като отделен файл. По същия начин работят всичките 148 мобилни камери на КАТ.

„Както при тях, така и при тези 23 устройства радар-детекторът ще предупреждава водачите, че до броени секунди разстояние има вероятност, ако са в нарушение, да бъдат заснети и по-късно глобени“, уточниха от „Пътна полиция“.

В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от патрулките със суперкамери има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, с което колата на КАТ се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали водачът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция. „Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи“, уточни шефът на „Пътна полиция“ комисар Росен Рапчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама