Франция обмисля извънредно положение след ожесточените протести

71

Френското правителство обмисля всички възможности за противодействие на уличните бунтове в Париж, включително налагането на извънредно положение.

Това обяви официалният представител на френското правителство Бенжамен Гриво в интервю по радио „Европа 1“, съобщава ТАСС, цитиран от vesti.bg.

Няколко полицейски синдиката призоваха правителството да наложи извънредно положение, за да предотврати повторното насилие във френската столица. В коментар на това искане Гриво не изключи да бъдат предприети подобни мерки подчертавайки, че се обмислят всички варианти.Първият ден на зимата във Франция премина под знака на масови протести и безредици в сърцето на френската столица.

Според приблизителни изчисления около 5,5 хил. демонстранти са излезли по улиците на Париж, а за охрана на реда са били ангажирани 4,6 хил. полицаи. Докато органите на реда се справят с последните огнища на съпротива в града, властите се готвят да дадат решителен отговор на действията на хулиганите.“Това, което се случи в Париж, няма нищо общо с мирно изразяване на недоволство“,

заяви президентът на Франция, Еманюел Макрон по време на пресконференция след срещата на върха, на Г-20 в Аржентина.

„Извършителите на такова насилие не искат промени, не искат подобрения, те искат хаос… Те ще бъдат идентифицирани и ще бъдат подведени под отговорност за своите действията в съда“.Необходимо е да се отбележи, че по традиция държавният глава не засяга вътрешните за Франция теми по време на важни международни събития.Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер съобщи в ефира на телевизионния канал „Бе-еф-ем“, че службите за сигурност вече са успели да установят около 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предишния уикенд, сред участниците в сблъсъците са били и активисти на крайно десните и ултралеви крила. Обаче, добави Кастанер: „имаше много такива, които дойдоха в Париж, само за да направят погроми“.

В същото време както министърът, така и държавният секретар към Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес говорят за извънредно жестоки и координирани, ако не и професионални действия на агресивната част от демонстрантите, които още от сутринта са се събрали на Площада на Звездата- Шарл де Гол оборудвани с противогази, маски и пиротехника, както и приспособления за разрушаване на пътни настилки и тротоарни плочи.Грабежи и вандализъм

Пораженията, нанесени на френската столица, все още не са известни, а медиите съобщават за случаи на грабежи в магазини с облекло и техника, както и в козметични салони и аптеки. Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да погасяват 187 пожара из целия град, не само по улиците, но и в сградите. Регистрирани са шест случая на атаки срещу частни домове от страна на хулиганите.

С най-войнствена риторика се отличават случаите на оскверняване на културни и исторически паметници. Триумфалната арка, близо до която през по-голямата част на деня протичаха сблъсъци между полицията и хулиганите, ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинени отвън и отвътре, където вандали унищожиха музейната експозиция и разбиха статуи. Освен това, според министъра на вътрешните работи, вандали са осквернили и сградата на Пантеона, където са положени тленните останки на видни френски личности от края на ХVIII век, както и сградата на кметството на Париж.През изминалия ден в Париж са били задържани 412 души,

от които 387 остават в ареста. Пострадалите са 133 души, включително 23 полицаи, съобщава АФП.

Вътрешният министър Кастанер заяви, че един от пострадалите демонстранти е в критично състояние, след като върху него и още един човек е паднала вратата на градините на Тюйлери, която не е издържала на натиска на агресивната тълпа.

Съботните събития също засегнаха работата на градския транспорт. Трафикът бе прекъснат в целия участък от 1-ва и 6-та линия на метрото. Също така, управлението за обществен транспорт в Париж съобщи за ограничения по още девет линии. Но през нощта, фактически, почти навсякъде, с изключение на станциите в района на Шанз-Елизе, бяха отменени засилените мерки за сигурност. Също така, автомобилният трафик в района на Площада на Звездата и Шарл де Гол, който бе „отвоюван“ от демонстрантите едва в 21:00 ч. местно време, бе възстановен.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама