Полиция и жандармерия срещу протестиращи в Благоевград

163

Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да не блокират главен път Е-79 при шестия протест в града срещу социалното неравенство.

Протестът тръгна в 12:30 часа като автошествие от Югозападния университет след дълги разправии с полицията и представителите на общината. На организаторите на протеста бе обяснено, че им е определен маршрут в рамките на града, но нямат разрешение за шествие по Е-79 до квартал „Струмско”, информира Канал 3.

Полицията предупреди организаторите на протеста, че няма да бъдат допуснати до главния път, а те пък от своя страна настояха, че щом имат винетки, имат и право да карат автомобилите си по него. В крайна сметка протестиращите наистина се отправиха към Е-79, но изходът на Благоевград към пътя блокиран от автомобили на полицията и жива сила на тях и жандармерията.

След като тръгна автошествието, водено от полицейска патрулка, то не продължи по бул. „Димитър Солунски”, а след 20 метра спря и хората слязоха от автомобилите. Изоставиха ги на кръстовището, и следвани от полиция и жандармерия, които не им попречиха, се отправиха пеш към Е-79. Силите на реда обаче се преорганизираха и не позволиха на протестиращите да блокират лентата на Е-79 за Дупница и София. Последва втори опит за блокада на платното към Симитли и Кулата, но и там хората бяха спрени. Имаше леки побутвания, но не и физически сблъсъци между полицията и протестиращите, като първите бяха два пъти повече от другите, информира БГНЕС.

След това протестиращите се върнаха към града и блокираха за 30-ина минути ул. „Иван Михайлов“ – вход и изход на града към София. След 20-ина минути митинг, на който се оплакаха, че правителството не ги е чуло нито да се намалят субсидиите за партиите, нито за цената на застраховките, че са се подиграли с коледните добавки за пенсионерите и др., протестиращите върнаха пред университета.

Протести имаше и в още няколко града.

Близо 30 души, за пета поредна седмица, се събраха в  Бургас. С шествие те се придвижиха от изхода на града до най-близките пешеходни пътеки в комплекс „Изгрев“. Протестиращите решиха да не блокират движението, а да преминават по пешеходни пътеки. Протестът приключи с автошествие от десетина коли, които преминаха по улиците на Бургас. Демонстрацията срещу цените на горивата премина в социално недоволство. За разлика от предходните този се организира между самите участници. „Протест срещу социалното убиване на българите“ е новото мото на недоволството.

За четвърта поредна неделя жители на Троян излязоха на протест срещу високите цени на горивата, ниските доходи и качеството на живот в страната. Този път те блокираха за един час движението по пътя за село Орешак, на входа на Троян, след това организираха пешеходно и автошествие по основните улици в града.

„Господа управляващи, ние, които ви избрахме, стигнахме до дъното. Народът в провинцията гладува и мизерства. Повечето млади хора работят за минимална заплата, пенсионерите ровят в кофите за боклук, постоянно всичко се увеличава“.

В Пазарджик се проведе протестно шествие срещу ниските доходи в страната. Исканията са за справедливи доходи и нормални цени. Около 50 автомобила преминаха през улиците на града и за кратко блокираха движението пред сградите на областната администрация и общината. Протестиращите настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

В Сливен по традиция в неделя на площад „Хаджи Димитър“ се събират протестиращите срещу системата с единствено настояване – оставка на правителството. Протестът днес събра около 20 души.

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Около 15 коли с протестиращи граждани тръгнаха от Стара Загора за новозагорското село Езерово, където протестиращи от 6 града се събират днес, за да изразят за пореден път недоволството си от социално-икономическата ситуация в страната. Сред исканията на хората, освен подобряване на икономическото положение, е и повече власт на гражданите във вземането на решения.

С искане за по-висок стандарт на живот жители на Кюстендил организираха двучасово пешеходно шествие. В 12 часа те се събраха пред театъра в града. Крайната им точка бе общината в Кюстендил.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама